Het RainbowHouse op de Kolenmarkt herbergt verschillende Franstalige en Nederlandstalige LGBTQI+-verenigingen uit het Brusselse gewest.
Foto: Peter Dhondt, BRUZZ

LGBTQIA+-organisatie RainbowHouse Brussels schrapt verkiezingsdebat na kritiek over deelname N-VA

LGBTQIA+-organisatie RainbowHouse Brussels heeft een verkiezingsdebat afgelast nadat het tientallen Franstalige reacties had ontvangen over deelname van de N-VA. In een mededeling op Instagram zegt de organisatie "diep bedroefd" te zijn dat er twijfel over zou bestaan dat RainbowHouse extremen en discriminatie zou "normaliseren". Verschillende politieke partijen betreuren de beslissing van RainbowHouse.

RainbowHouse Brussels is de Brusselse koepelorganisatie ter bescherming en behartiging van de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap, gelegen op de Kolenmarkt in het centrum van Brussel. In aanloop naar de verkiezingen op 9 juni had de organisatie volgende week dinsdag een avond gepland onder de noemer 'Is the future queer?', een speciaal LGBTQIA+-debat met en voor jongeren.

RainbowHouse wilde daarbij focussen op de toekomst voor holebi's. "Studies tonen aan dat een groeiend aantal gen-Z'ers zich identificeert als LGBTQIA+. Zullen de queerstemmen van morgen luider worden gehoord door de politici die aan de macht zijn?", klinkt het in de aankondiging.

Het debat zou plaatsvinden in het Molenbeekse centrum La Vallée met 6 grote Vlaamse partijen: de PVDA, Groen, Vooruit, Open VLD, CD&V en de N-VA. Vlaams Belang werd niet uitgenodigd, maar het is de aanwezigheid van de N-VA die heel wat Franstalige holebi's tegen de borst leek te stuiten.

"Het woord geven aan de N-VA is het doorbreken van het cordon sanitaire, en komende van deze vereniging is dat schandalig. Door hen uit te nodigen, brengt u ook het publiek in gevaar door hun gewelddadige en racistische opmerkingen", klinkt het in het Frans op de Nederlandstalige aankondiging op Instagram.

En: "Sinds wanneer nodigen we extreemrechts uit? Wat voor signaal denk je dat dit geeft aan de gemeenschap?" Of nog: "De N-VA? Dus zodra ze doen alsof ze zich openstellen over LGBTQI+-kwesties negeren we institutioneel racisme, xenofoob migratiediscours en decennialange homofobe standpunten?".

RainbowHouse heeft het debat daarom geannuleerd. In een uitgebreid bericht op Instagram leggen ze uit dat ze "niet onverschillig" konden blijven en dat ze "betreuren" dat mensen gekwetst zijn. Ook zouden de reacties een impact hebben gehad op de medewerkers en zouden partnerorganisaties niet meer willen samenwerken. "Het is voor ons belangrijk om de situatie te kalmeren en terug te keren naar de rust."

Het Brusselse holebihuis verdedigt wel het principe van debat en wijst erop dat het geen partijprogramma's "verkoopt" door sommigen het woord te geven tijdens een debat. "Voor het RainbowHouse is de confrontatie van ideeën belangrijk en moet die mogelijk zijn, oog in oog, ook met mensen wier waarden wij niet delen".

De organisatie zegt "diep bedroefd" te zijn dat er twijfel over zou bestaan dat RainbowHouse discriminatie zou "normaliseren", en dat het debat verdient om gevoerd te worden. "Want wat zal er morgen gebeuren als we afhankelijk zullen zijn van federale bevoegdheden waarvan de houders misschien partijen zijn waarvan we de waarden niet delen?"

De koepelorganisatie zegt nu alle debatten te annuleren in aanloop naar de verkiezingen, er stonden er drie in totaal op de planning. "We gaan op zoek naar andere soorten acties om de samenleving te verlichten en veiliger te maken."

N-VA reageert teleurgesteld

Brussels N-VA-parlementslid Gilles Verstraeten, zelf uitgesproken homoseksueel en diegene die de deelname van de N-VA aan het debat organiseerde, betreurt de reactie van RainbowHouse. "RainbowHouse heeft correct de beslissing genomen om alle democratische partijen uit te nodigen die ook willen deelnemen aan de pride, die zich willen inzetten voor de problemen van de regenbooggemeenschap."

Gilles Verstraeten

"Het is dan spijtig dat we moeten vaststellen dat het debat onmogelijk gemaakt wordt door de hardste roepers en door de meest extreme militanten die eigenlijk zeggen: het debat mag enkel plaatsnemen met mensen die het eens zijn met onze visie. Dan kan je even goed geen debat organiseren", zegt Verstraeten. "Het is heel jammer dat RainbowHouse daaraan toegeeft."

"Het moet ophouden met het riedeltje dat wij een extreemrechtse, homofobe partij zouden zijn." Verstraeten benadrukt dat de N-VA onder meer mee het homohuwelijk en homoadoptie heeft goedgekeurd. "De laatste wet die de rechten van trans personen heeft uitgebreid, is uitgevoerd door N-VA-staatssecretaris Elke Sleurs. En het eerste interfederale actieplan tegen homo- en transfobie dat ooit is opgemaakt, gebeurde onder leiding van Zuhal Demir. Het mag eens gaan stoppen, dit slaat nergens op."

Ook andere partijen ontsteld

En ook Groen betreurt de annulering van het debat. "We vinden het een betere houding om in de toekomst alle democratische partijen te betrekken. We moeten het niet eens zijn om met elkaar in debat te gaan," zegt Vlaams Parlementslid Stijn Bex, die samen met Bram Jaques de debatten in naam van Groen ging aangaan. "Het is een ongelukkige keuze van sommigen binnen de LGBTQ-gemeenschap om het debat niet aan te willen gaan."

Stijn Bex

Net als Groen, is Open VLD het ook niet eens met de beslissing om het debat te annuleren. "Het is onbegrijpelijk dat RainbowHouse Brussels zich laat doen onder druk van een bepaalde achterban", zegt Frederik Ceulemans, woordvoerder van de Brusselse Open VLD-fractie.

"Voor ons en voor mij is het hallucinant, de manier waarop MR (voor het Franstalige debat kreeg RainbowHouse ook kritische reacties over de deelname van MR, red.) en de N-VA als extreem omschreven worden, terwijl verschillende stemmen de gemeenschap net ten goede komen. Ze verengen de groep waarvoor ze het willen opnemen", aldus Ceulemans nog, die nu bekijkt of er op een andere manier toch nog een debat kan doorgaan over het thema.

Frederik Ceulemans

Meest gelezen