Waarom Jean-Marie Dedecker op N-VA-lijst vooral een politiek verstandshuwelijk is

© BELGA

Jean-Marie Dedecker wordt posterboy voor N-VA in West-Vlaanderen, maar gaat daarna zetelen als onafhankelijke. “Hij mag tegen N-VA-voorstellen stemmen als hij verkozen wordt”, zegt de West-Vlaamse lijsttrekker Sander Loones. Maar wat koopt de partij daarmee?

Simon Andries

Het inlijven van Dedecker heeft al minstens één groot voordeel: Lijst Dedecker kan N-VA geen stemmen meer afsnoepen. Tegelijk moet hij ook erger voorkomen voor N-VA. Bij de gemeenteraadsverkiezingen stak het weg­gevaagde Vlaams Belang de neus weer aan het venster in West-Vlaanderen, vaak ten koste van N-VA. De partij wil voorkomen dat die trend zich doorzet bij de federale verkiezingen.

“In 2014 zei Vlaams ­Belang nog dat ze in West-Vlaanderen geblokkeerd werden door Dedecker”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). “Ook nu is hij als anti-establishmentspoliticus een groter gevaar voor hen dan N-VA.”

Ook al prijkt hij straks als lijstduwer samen met lijsttrekker Sander Loones op alle N-VA-affiches, toch wordt Dedecker geen partijlid en zal hij geen deel uitmaken van de N-VA-fractie in het parlement.

“Hij mag tegen N-VA-voorstellen stemmen als hij verkozen wordt, daar zijn geen afspraken over gemaakt”, zegt Loones. “Noem het een politiek verstandshuwelijk met een ideologische fond.”

Die beslissing kwam er volgens de partij op “wederzijdse vraag”. Dedecker krijgt naar eigen zeggen een vrijgeleide, zijn tegenstanders binnen N-VA benadrukken dat zijn onafhankelijke status “nood­zakelijk was voor de interne cohesie”.

Dedecker geeft zelf aan dat hij geen eigen campagne plant maar zich “volledig inschrijft” in de N-VA-campagne van de nog altijd relatief onbekende Loones. “Met strak geleide ploegcampagnes kunnen we elkaar bevruchten”, geeft die laatste aan dat hij optimaal wil profiteren van Dedecker als posterboy.

Extra zetel binnenhalen

Maar wat levert Dedecker N-VA concreet op? Met “40.000, misschien 50.000” stemmen legt Dedecker de lat voor zichzelf bijzonder hoog. Ter vergelijking: de vorige Kamerlijsttrekker Brecht Vermeulen haalde er 37.005. In het allerbeste scenario voor N-VA zorgt Dedecker daarmee niet alleen voor het behoud van de zes West-Vlaamse Kamerzetels, maar ook voor een bonuszetel.

“Dat zal ook nodig zijn voor N-VA om er echt winst uit te halen, aangezien ze op zijn onafhankelijke zetel niet echt kunnen rekenen”, zegt Bouteca.

Het zal ook nodig zijn om de ontevreden West-Vlaamse N-VA’ers te sussen die het manoeuvre vorige week al wegzetten als een “korte­termijnoplossing”. Zelf stelt Dedecker zich voorlopig ­bescheiden op. “Ik zal heel ­solidair zijn en als ik niet ­akkoord ben, zal ik achter de schermen mijn stem wel ­laten horen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer