Eurovisiesongfestival

Joost Klein mag niet deelnemen aan Eurovisiesongfestival, Nederland reageert geschokt

DS Video | Joost Klein mag niet deelnemen aan finale Eurovisiesongfestival.© De Standaard

Joost Klein, de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival, is gediskwalificeerd voor de finale van de liedjeswedstrijd. Er werd een onderzoek geopend naar de zanger, nadat een vrouwelijke productiemedewerker klacht had ingediend tegen Klein. De organiserende omroep AvroTros noemt de uitsluiting “disproportioneel”.

Max De Moor

De grote droom van Joost Klein is zaterdagmiddag brutaal aan diggelen geslagen. De European Broadcasting Union (EBU), de organisatie achter het Eurovisiesongfestival, heeft besloten dat de Nederlandse inzending niet meer mag deelnemen aan de finale. De drastische beslissing kwam er nadat een vrouwelijke productiemedewerker van het Songfestival een klacht had ingediend tegen Klein. Zowel de vrouw als de zanger werden vrijdagavond laat verhoord door de politie. “Terwijl de juridische procedure zijn beloop heeft, zou het niet gepast zijn voor hem om verder deel te nemen aan het Songfestival”, motiveert de EBU zijn beslissing in een persbericht.

Dat er iets grondig scheef zat, werd vrijdagavond al duidelijk. Joost Klein moest verstek geven voor zijn optreden voor de vakjury. In de plaats daarvan werd een opname getoond van zijn optreden. ’s Middags was aan het licht gekomen dat er een “incident” had plaatsgevonden. De omstandigheden blijven tot op heden vaag. Tegenover VRT NWS wilde de Zweedse politie wel kwijt dat er “onwettelijke bedreigingen” zijn geuit en dat de feiten zich donderdagavond hebben afgespeeld in de Malmö Arena. Daar nam Klein toen deel aan de halve finale. Het onderzoek is inmiddels in handen van de openbare aanklager en kan nog weken aanslepen.

De uitkomst wacht de EBU liever niet af. De organisatie beroept zich op “een nultolerantiebeleid ten aanzien van ongepast gedrag”. Volgens hen heeft de Nederlandse inzending de veilige werkomgeving van de wedstrijdmedewerkers bedreigd, wat beschouwd wordt als “een schending van de wedstrijdregels”. Nederland mag wel nog punten geven. Die worden zaterdagavond uitgedeeld door Nikkie de Jager vanuit Leeuwarden. De “Europaparty” die daar zou plaatsvinden is inmiddels omgedoopt tot “troostparty”.

“Disproportioneel”

Bij de noorderburen komt de diskwalificatie dan ook ongemeen hard aan. De organiserende omroep AvroTros noemt de uitsluiting van zijn kandidaat “disproportioneel” en is “geschokt”. De Nederlandse publieke omroep (NPO), dat boven AvroTros staat, spreekt over een “teleurstelling” en een “zeer ingrijpende beslissing”.

Presentator Cornald Maas, die al jaren commentaar verschaft bij het Eurovisiesongfestival, haalde nog harder uit: “Disproportionele en schandelijke beslissing”, zei hij op X. “En nog iets”, wilde hij nog kwijt, het “incident heeft niets met Israël of Israëlische delegatie te maken. Incident stelt nauwelijks iets voor. Daarover later meer. Het is de ‘hel’ voor verbinder Joost Klein en zijn team.” “Met deze EBU kan in de toekomst alles gebeuren”, stelde hij misnoegd vast.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat er geen andere deelnemer of delegatielid betrokken is bij het “incident”, wilde ook de EBU nog kwijt in zijn persbericht. De organisator reageert daarmee op speculatie op (sociale) media dat de felomstreden deelname voor Israël er voor iets tussen zou zitten. Eerder had Joost Klein zich al laten opmerken bij een persconferentie, waarbij hij naast de Israëlische kandidate Eden Golan zat. Daar kreeg de zangeres de vraag of ze ermee inzat dat haar deelname andere kandidaten in gevaar zou kunnen brengen. Nadat een persattaché haar had gezegd dat ze daar niet op hoefde te antwoorden, reageerde Klein: “Waarom niet?” Vervolgens ging het gerucht de ronde dat Klein nog een statement zou willen maken over Israël, dat een bloederige oorlog voert in Gaza.

Primeur

De diskwalificatie van ‘Europapa’, het nummer van Joost Klein, is een trieste primeur. Nooit eerder in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival werd een land uitgesloten tijdens het evenement. Deelnames sneuvelden wel al vooraf om dat liedjes te laat werden ingezonden, of omdat een land nog een schuld had af te betalen aan de EBU, zoals acht jaar het geval was voor Roemenië. Politieke overwegingen speelden ook al mee. Zo wilde Libanon het liedje van Israël in 2005 niet uitzenden, waarna het zelf moest vertrekken. Sinds 2022 doet ook Rusland niet meer mee, omdat de publieke omroep te nauwe banden heeft met de regering, die oorlog voert in Oekraïne.