KMI zendt hittewaarschuwing uit: temperaturen tot 34 graden op komst

© Photo News

Het KMI zendt zondag ‘een hittewaarschuwing’ uit omdat een periode met erg hoge temperaturen verwacht wordt, zowel overdag als 's nachts, die meerdere dagen zou duren. In verschillende regio’s geldt vanaf dinsdag code oranje, staat op de website van het weerinstituut.

Op dinsdag en woensdag zou het kwik overdag stijgen tot 31 graden, donderdag wordt tot 33 graden verwacht en vrijdag zelfs 34 graden. ‘s Nachts zou het kwik rond de 20 graden blijven hangen.

Vanaf dinsdag geldt daarom code oranje in alle Vlaamse provincies, met uitzondering van West-Vlaanderen. Woensdag geldt code oranje in het hele land, behalve aan de kust.

Als de voorspellingen kloppen, gaat het om de eerste hittegolf dit jaar. Klimatologisch wordt gesproken van een hittegolf wanneer minstens vijf opeenvolgende dagen een temperatuur van 25 graden of meer wordt opgemeten, waarvan minstens drie dagen met temperaturen van 30 graden of meer.

Meer doden

Het KMI merkt op dat uit recente hittegolven is gebleken dat hoge temperaturen overdag, in combinatie met weinig afkoeling ‘s nachts gedurende meerdere dagen, een direct gevolg heeft op de sterftecijfers, zeker bij ouderen.

Bij code oranje wordt daarom aangeraden om regelmatig (water) te drinken, licht verteerbaar voedsel te eten en zich lichter te kleden. Overdag blijf je best in koelere ruimtes. Door ramen en deuren te sluiten hou je de warmte buiten. De gezondheidstoestand van kwetsbare personen volgt men best regelmatig op.

Er lijkt pas volgend weekend een einde te komen aan de hitte, hoewel het nog steeds warm blijft.

Meer hittegolven

Een landelijke hittegolf komt de voorbije decennia vaker voor. Tussen 1960 en 1990 waren er maar drie landelijke hittegolven. Sinds 1990 waren er dat al een twintigtal.

De langste dateren van 1976 en 1997, toen ze zeventien dagen aansleepten. Ook vorige zomer was er nog een hittegolf, al bleef die toen beperkt tot het minimum van vijf dagen. Het is al van 2014 geleden dat we eens géén hittegolf te verduren kregen.

Vijf tips om de hitte door te komen

© photonews

Het was de voorbije weken al warm en het zal de komende dagen snikheet worden. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid geeft aanbevelingen voor het warme weer.

1. Doe de komende dagen tussen 11 en 22 uur geen zware lichamelijke inspanningen buitenshuis en zoek koelere ruimtes op.2. Draag aangepaste lichte kledij, licht van kleur en een hoofddeksel tegen de zon.3. Risicogroepen moeten extra alert zijn. De voorspelde hitte en de verhoogde ozonconcentraties als gevolg van het warme weer kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Hitte kan aanleiding geven tot uitdroging, hittekrampen, uitputting en een hitteslag. Veel ozon kan kortademigheid, oog- en keelirritatie en hoofdpijn veroorzaken. 4. Drink voor dorst de kop opsteekt, minstens 1,5 tot 2 liter water per dag. Alcoholische en cafeïne houdende dranken worden beter vermeden omdat ze een uitdrogend effect hebben.5. Verzorgers en begeleiders van baby's en kleine kinderen worden gevraagd om de kinderen voldoende water te geven, hen voldoende te laten rusten en regelmatig gekoelde plaatsen op te zoeken. Kleine kinderen zijn bijzonder gevoelig voor uitdroging. Kinderen mogen bovendien nooit achtergelaten worden in een geparkeerde auto.