De prijzen variëren sterk.
Foto: Belga

Prijzen woonzorgcentra gestegen met 4 procent: "Gemiddelde bewoner moet elke maand 542 euro bovenop pensioen leggen"

De gemiddelde prijs voor een verblijf in een woonzorgcentrum (wzc) is sinds september met 4 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van ouderenvereniging OKRA. De kloof tussen de prijs van het verblijf en het pensioen van de bewoners, is dan ook groter geworden.

Nu ligt de gemiddelde maandprijs in een woonzorgcentrum op 2.182 euro. "De gemiddelde bewoner met een gemiddeld pensioen in een gemiddeld woonzorgcentrum moet elke maand 542 euro bovenop zijn pensioen leggen om de basisprijs van zijn rusthuis te betalen", zegt Herman Fonck van OKRA.  

Het gemiddeld nettopensioen in januari 2023 was volgens de Federale Pensioendienst 1.640 euro.

De prijzen zijn sterk verschillend naargelang het type woonzorgcentrum:

  • In publieke woonzorgcentra (in beheer van steden en gemeenten) is de gemiddelde prijs momenteel 2.045 euro per maand.
  • In non-profitinstellingen 2.135 euro.
  • In commerciële rusthuizen gemiddeld 2.296 euro. 

Naast de vaste prijzen kunnen woonzorgcentra ook nog supplementen aanrekenen. Dat gaat dan over wassen en strijken van persoonlijke kledij, internetverbinding, kabel-tv, drank en voeding buiten de maaltijden. 

Het duurste woonzorgcentrum in Vlaanderen is Belle Epoque in Knokke: met een gemiddelde maandprijs van 5.154 euro.

Het goedkoopste woonzorgcentrum in Vlaanderen is Sint Jozef op het Kiel in Antwerpen, met een maandprijs van 1.238 euro. Sint Jozef wordt geleid door vzw de Zusterkens der Armen en richt zich op een minder bemiddeld doelpubliek. 

Belle Epoque in Knokke opende in 2016.
Foto: James Arthur Photography

Bij de 10 duurste woonzorgcentra (prijs van meer dan 3.250 euro per maand) zijn er 4 met problematische inspectierapporten.

"Prijs is niet meteen een garantie op kwaliteit. Algemeen geldt: duurdere woonzorgcentra hebben gemiddeld minder zorgpersoneel", stelt OKRA. 

Minister Crevits nuanceert

Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) maakt kanttekeningen bij de cijfers van OKRA. "Er zijn stappen gezet rond de betaalbaarheid", aldus de minister.

"Om de dagprijzen voor de bewoners onder controle te houden, zal er geen vrije prijszetting meer mogelijk zijn voor nieuwe voorzieningen. Het indexatiemechanisme wordt ook aangepast aan de indexering van de pensioenen. Er komt ook een beperking op de huurkost die kan worden doorgerekend in de dagprijs bij nieuwbouw", geeft Crevits mee.

Ze benadrukt dat de zorgbudgetten de voorbije 2 jaar zijn versterkt.

"Het zorgbudget zwaar zorgbehoevenden is opgetrokken naar 140 euro. Daarnaast krijgen bewoners van woonzorgcentra sinds vorig jaar automatisch een hoger maandelijks zorgbudget voor ouderen met een zorgnood. Het gaat over een gemiddelde stijging met 125 euro per maand."

Meest gelezen