De keuze van minister Weyts doet de wenkbrauwen fronsen.© Nicolas Maeterlinck / belga

Onderwijs

Kabinetschef van Ben Weyts (N-VA) wordt nieuwe topvrouw Onderwijsinspectie

De Vlaamse Onderwijsinspectie krijgt vanaf 1 september een nieuwe topvrouw: Katrien Bonneux. De keuze is bijzonder opmerkelijk, omdat zij de huidige kabinetschef van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is.

Klaas Maenhout

De Vlaamse regering heeft afgelopen vrijdag een opvolger aangeduid voor Lieven Viaene. De West-Vlaamse inspecteur-generaal kreeg eerder dit jaar een eervol ontslag van de regering en gaat op pensioen. De nieuwe topvrouw van de Onderwijsinspectie wordt Katrien Bonneux. Na een selectieprocedure die werd uitgevoerd door een extern bureau, werden er twee kandidaten voorgedragen aan de Vlaamse regering. Die heeft finaal gekozen voor Bonneux.

Bonneux is sinds 2021 de kabinetschef Onderwijs bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Toen Carine Steverlynck vertrok, de eerste kabinetschef van Weyts, was Bonneux een logische keuze. Ze had in 2020 de rol van coördinator van het coronabeleid opgenomen en werkte zich zo in de kijker.

Volgens Weyts heeft ze “een stevige staat van dienst in het onderwijsbeleid”. Ze ging in 2006 aan de slag bij de afdeling Ondersteuningsbeleid van het Departement Onderwijs en Vorming en werd in 2012 afdelingshoofd van de afdeling Secundair Onderwijs en Leerlingenbegeleiding. “Dit is een kwestie van de juiste vrouw op de juiste plaats. Er wachten grote uitdagingen bij de Onderwijsinspectie: helpen zorgen voor minder planlast en meer onderwijskwaliteit”, aldus de minister.

Politiek én onderwijsveld bezorgd

De keuze voor Bonneux is zonder meer opvallend. Bij zijn afscheid haalde ex-topman Lieven Viaene heel hard uit naar Weyts. Zowel de visie als de manier van werken van de minister vond Viane beneden alle peil. Zo mocht er over bepaalde onderzoeken niet gecommuniceerd worden en werden persberichten herschreven. “We worden monddood gemaakt”, zei Viaene daarover aan De Standaard.

Viaene – en velen in het onderwijsveld met hem – maken zich zorgen om de onafhankelijkheid van de inspectie. Hij zei daarover: “Dat de onafhankelijkheid wordt ontkend, is nefast voor de toekomst. De inspectie heeft pas slagkracht als ze onafhankelijk van de politiek kan functioneren en objectief kan rapporteren. Als ze gebruikt wordt om voor de minister te rijden, heeft ze die niet.”

Ook de politiek was keihard voor de houding van de minister: van “griezelig en erg schadelijk” (Vooruit) en “de onafhankelijkheid is cruciaal” (Open VLD) tot “het primaat van de politiek is in Vlaanderen compleet doorgeslagen. Het is nefast voor degelijk bestuur” (Groen).

Dat een kabinetschef onmiddellijk doorschuift naar een topfunctie bij de waakhond, versterkt die vrees. “Waar is nog vertrouwen in een ernstig advies van inspectie op onafhankelijke wijze?”, zegt een bron uit het middenveld, die anoniem wenst te blijven. “Dit is nu echt een functie waar je als kabinetschef niet meteen kan instappen.”

Dat er politieke benoemingen zijn, is uiteraard niet vreemd, maar wel dat die ook aan het hoofd van de inspectie komen. Haar profiel verschilt wezenlijk met dat van haar voorganger, Viaene. Die kwam als algemeen directeur van een grote scholengroep over naar de inspectie. De keuze voor Bonneux ligt zo in lijn met een eerdere reactie van Weyts, die de inspectie ziet als één van de topambtenaren onder zich. Over de kritiek van Viaene zei hij: “als hij zelfstandig wil worden, dan kan hij een winkel of een kapperszaak beginnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer