© Guy Delforge

Afdeling geriatrie verhuist in twee dagen van Willebroek naar Bornem: “Een belevenis, maar wel plezant”

De voorbije dagen werden 24 patiënten uit de geriatrie van Willebroek overgebracht naar de Sint-Jozefkliniek in Bornem. Daarmee is de omvorming van Campus Willebroek tot een daghospitaal een feit.

Guy Delforge

Zowel dinsdag als woensdag brachten ziekenwagens de patiënten die nog op de geriatrie in Willebroek verbleven naar het ziekenhuis van Bornem. Verhuiswagens reden op en af om de bedden en het materiaal van de geriatrie vanuit Willebroek naar Bornem te brengen. “De verhuis verliep heel vlot”, zegt hoofd van de verpleging Cindy Van Geel. “Alles was vooraf goed voorbereid. De mensen werden na de ochtendverzorging naar hier gebracht en dan konden de verpleegsters hen in alle rust verwelkomen. De meeste patiënten zijn wel al een tijd opgenomen, wie naar huis kon hebben we uiteraard niet meer verhuisd.”

© Guy Delforge

“Het was een hele belevenis, wel plezant”, zegt Annie Antonis uit Lier . “Ik ben al een dag of elf opgenomen. Mijn dochter is van Bornem en dus is het aangenaam dat ik niet in Lier lig, maar dichter bij haar. Gisteravond was het wel een beetje raar. Je ligt dan in een lege kamer en dan hoor je elke voetstap, elk woord dat er gezegd wordt. Ik heb niet zo goed geslapen. Ik was content toen ze me om zes uur wakker maakten en ik kon verhuizen naar deze nieuwe kamer.”

Zo snel mogelijk naar huis

“Ze zorgen hier wel goed voor ons. Als je hier belt, komt er ook snel een verpleegster. Een half jaar geleden was ik opgenomen in een ander ziekenhuis en daar begon je op den duur te twijfelen of je wel had gebeld, zo lang duurde het voor er iemand kwam. Natuurlijk wil je zelfs als ze je goed verzorgen zo snel mogelijk naar huis. Dat is in een hotel ook zo, hé. De eerste drie dagen is dat plezant, maar dan wil je eigenlijk het liefst naar huis.”

“Onze geriatrie is erkend voor 72 bedden”, zegt algemeen directeur Bart Van Bree. “Nu hebben we er 48 van in gebruik, gespreid over twee afdelingen van 24 patiënten. Volgende maand komt er een tweede geriater in dienst en we plannen volgend jaar de derde afdeling.” De geriatrie is onder meer ondergebracht in het deel van het ziekenhuis waar vroeger het operatiekwartier en de revalidatie werden ondergebracht. Dat gebouw werd helemaal omgebouwd en gerenoveerd.

Goede zaak

Voor het Sint-Jozefziekenhuis is deze verhuis een belangrijke mijlpaal. “Toen we in 2006 het ziekenhuis van Willebroek overnamen, was het de bedoeling om het te sluiten”, zegt directeur Bart Van Bree. “Die visie hebben we later bijgesteld en we werkten er de voorbije jaren aan om van de campus Willebroek een dagkliniek te maken. Met de verhuis van de geriatrie verdwijnen de laatste verblijfsafdelingen in Willebroek. Zowel voor de patiënten als voor het personeel is de verhuis van de geriatrie een goede zaak. Zo moeten de patiënten voor bepaalde onderzoeken niet meer van Willebroek naar Bornem gebracht worden. Wellicht kan daardoor in veel gevallen de doorlooptijd korter worden.”

“Vanaf vandaag is de campus Willebroek van maandag tot en met vrijdag open van 7 uur tot 19 uur”, zegt Van Bree. “We willen wel duidelijk stellen dat Campus Willebroek een volwaardig daghospitaal wordt, met heelkunde en een operatiekwartier, radiologie, consultaties, kine en een prikplaats labo. We vinden het belangrijk om het daghospitaal te behouden, vooral voor minder mobiele mensen uit de regio Willebroek. We zullen Campus Willebroek ook renoveren, wellicht beginnen we daar volgend jaar al mee.”