woensdag 20 maart 2019 - Herk-de-Stad
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

GEMEENTERAAD

Ongenoegen over hervorming adviesraden

Herk-de-Stad

Herk-de-Stad wil een aantal van zijn adviesraden hervormen en sommige raden samenvoegen. Dat staat in een ontwerp van beslissing. De oppositie van Nieuw klaagt het gebrek aan visie en overleg met de betrokkenen aan. De cultuurraad reageert alvast in een open brief aan alle partijen.

Herk-de-Stad telt meer dan tien adviesraden. Op cultureel vlak zijn er de cultuurraad en de raad van beheer van gemeenschapscentrum De Markthallen. Die twee worden samengevoegd, bevoegd voor adviezen over het algemeen cultuurbeleid en over het beheer van De Markthallen. De nieuwe cultuurbeheerraad zal nog uitsluitend uit gebruikers worden samengesteld.

Op sociaal gebied wil het stadsbestuur de gehandicaptenadviesraad, de seniorenraad en de raad van dienstencentrum De Cirkel tot een welzijnsraad samenvoegen. Die wordt bevoegd voor algemeen advies inzake senioren, personen met een beperking en beheerszaken van De Cirkel. De erfgoedraad blijft bestaan, maar krijgt de mogelijkheid om werkgroepen samen te stellen. De raden ontvangen geen subsidies meer. Hun uitgaven worden afgetrokken van kredieten die de stad voor hen voorziet. Over deze aanpassingen wordt nog het standpunt van de adviesraden gevraagd.

De NIEUW-oppositie – met als fractieleider ex-schepen van Cultuur Lo Guypen - is over de aanpassingen niet te spreken. “Herk-de-Stad was pionier in Vlaanderen op vlak van adviesraden. In 2015 werd de nota hierover nog vernieuwd om het belang van de adviesraden te beklemtonen. Deze aanpassingen tonen dat het nieuwe bestuur de raden worden naar eigen goeddunken aanpast. Dat getuigt van weinig respect, een verarming van het beleid.”

In een open brief aan alle politieke partijen klaagt ook voorzitter Roger Dooms van de cultuurraad de werkwijze aan: “Op onze eerste vergadering van dit jaar kregen we te horen dat er nieuwe beleidsplannen worden opgemaakt en dat de vernieuwing van de cultuurraad best daarna gebeurt. Dat de meerderheid de raden nu al aanpast, staat haaks op die woorden. Van overleg is helemaal geen sprake.” (lw)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws