donderdag 26 april 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Copyright : Geert De Rycke

9 op de 10 Limburgers willen bewuster omgaan met afval

HASSELT9 op de 10 Limburgers vinden dat het hoog tijd is om met zijn allen bewuster om te gaan met de hoeveelheid afval die we veroorzaken. Meer dan de helft vindt echter dat hij of zij weinig vat heeft op de vermindering van de afvalberg. Volgens Limburg.net kunnen we door een aanpassing van ons aankoopgedrag al veel afval vermijden.

Uit onze enquête blijkt dat 63% van de Limburgers vindt dat ze heel erg bezig zijn met juist sorteren. Bijna 1 op de 2 Limburgers zegt dat hij of zij al genoeg inspanningen levert om de hoeveelheid afval te beperken. Vooral ouderen vinden dat. Jongeren denken eerder dat ze nog meer zouden moeten doen.

Vermijden

Waarom sorteert u? In de eerste plaats omdat het beter is voor het milieu. Op de tweede plaats omdat het zo hoort en als derde reden omdat sorteren goedkoper is dan alles bij het restafval te gooien. “Sorteren is goed, vermijden is beter”, reageert directeur Kris Somers van Limburg.net. “Je kunt natuurlijk omstandigheden hebben - bijvoorbeeld een medisch probleem - waardoor je geen vat hebt op de vermindering van afval. Maar in de meeste gevallen kunnen mensen hun aankoopgedrag aanpassen zodat hun afval vermindert. Je moet er wel iets meer moeite voor doen.”

Meestal zijn ouderen zich meer bewust van de afvalproblematiek. Hoopgevend is wel dat duurzaam gedrag van jongs af kan aangeleerd worden. 6 op de 10 Limburgers nemen hun lunch mee in een brooddoos of lunchbox. Van de jongeren doet dat zelfs meer dan drie kwart. 14% van de ondervraagden gebruikt aluminiumfolie. Vooral ouderen (21%) zweren nog bij het zilverpapier. Een papieren of stoffen broodzakje is not done in Limburg.

Meer dan 4 op de 10 mensen nemen vaak of altijd een hervulbare drinkbus mee. Jongeren en vrouwen doen dat eerder. Evenveel ondervraagden neemt een plastic flesje of blikje mee.

“De nieuwe generatie wordt opgevoed met het idee dat een computer na drie jaar vervangen moet worden. Gelukkig passen mensen hun gedrag aan als de reden daarvoor goed uitgelegd wordt. Daarom investeren we in projecten op school”, zegt Kris Somers.

Quotum

63% van de Limburgers brengt gebruikte kleren naar de kledingcontainer. 16% geeft ze weg en 12% brengt ze naar een kringwinkel. Van de ouderen gaat 22% zijn gebruikte kleren naar een kringwinkel brengen.

Nog dit: twee derde van de gezinnen beweert dat ze toekomen met de vuilniszakken van Limburg.net of het aantal kilo’s die inbegrepen zijn in de afvalbelasting. Dat klopt niet helemaal met de werkelijkheid. In 2015 had 36% van de gezinnen nog kilo’s over, in 2017 nog maar 31%. “We stellen jammer genoeg vast dat het aantal gezinnen dat toekomt met het quotum daalt”, zegt Ilse Luypaerts (Limburg.net). “Dat geeft aan dat acties zoals Afvalvrij Mei zeker noodzakelijk zijn om Limburgers te motiveren om zo weinig mogelijk afval te produceren.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws