De leerlingen van de Leonardusschool verzamelden liefst 3.545 euro voor een Keniaans opvanghuis.© Elke Lamens

Tweehonderd leerlingen Leonardusschool stappen ruim 3.500 euro bij elkaar voor arme kinderen in Kenia

Sint-Lenaarts -

Voor de paasvakantie gingen een 200-tal leerlingen van de Leonardusschool op vastentocht. Ze lieten zich daarvoor sponsoren en dat bracht meer dan 3.500 euro op voor opvanghuis Kebene in Kenia. De leerlingen schonken dit donderdagmiddag aan de oprichter.

Elke Lamens

De leerlingen stapten van de hoofdschool in de Dorpsstraat in Sint-Lenaarts naar het terrein van hun vroegere wijkschool in Klein Veerle. In het kerkje naast het terrein vierden ze mee Witte Donderdag.

De school organiseert de tocht elk jaar voor een goed doel. Dit jaar stapten de leerlingen voor de tweede keer voor Kebene Family. Dat is een kleinschalig project dat 160 straat- en weeskinderen tussen de nul en acht jaar opvangt, in de buurt van Diani Beach, bij Mombasa aan de Zuidkust van Kenia. Pasci Princen richtte het opvanghuis op in 2007.

“Alle kinderen groot en klein wonen samen in één huis. Sommigen zijn wees, bij andere kinderen kunnen de ouders niet voor hen zorgen. Wij voorzien in de basisbehoeften: gezondheidszorg, onderwijs, opvoeding, recreatie en zo meer. Bedoeling is om een toekomst te geven”, legt de stichter aan de kinderen uit.

Oprichter Pasci Princen was heel blij met de cheque van de Leonardusschool.© Elke Lamens

Directeur Koen Van Echelpoel reisde al tweemaal af naar Kenia en bezocht er het opvanghuis. “Ik heb er zelf gezien dat het geld er goed terechtkomt en besteedt wordt.” Dit jaar haalden de kinderen een bedraag van maar liefst 3.545 euro op.

Schooluniformen

“Dit is een enorm groot bedrag. Hiermee kunnen we nieuwe uniformen voor de kinderen kopen. Zij gaan naar zes verschillende scholen. In elke school geldt een ander uniform. Zij hebben één uniform dat ze elke avond na schooltijd zelf met de hand wassen. Gelukkig is het in Kenia meestal dertig tot zesendertig graden warm zodat ze ‘s ochtends opnieuw een droog en proper uniform kunnen aantrekken”, vertelt Princen.

Een uniform kost in Kenia gemiddeld 22 euro, een paar schoenen 15 euro. “We hebben dus meer dan voldoende middelen, om daarnaast nog gezond fruit als mango’s en bananen te kopen. Dat hebben de kinderen zeker nodig voor hun ontwikkeling.”

Tot slot had Pasci Princen nog groot nieuws voor de kinderen. “Volgend jaar komt een van de oudste jongens uit het opvanghuis, Ferdinand, naar België. Mag hij dan ook bij jullie langskomen?”, vroeg hij. Dat plan werd met veel interesse onthaald.

De leerlingen mochten donderdagmiddag de cheque overhandigen aan Pasci Princen, de opbrengst van hun vastentocht.© Elke Lamens

Directeur Koen Van Echelpoel legt de kinderen het project Kebene uit en stelt de oprichter ervan voor.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners