België stuurt dit jaar toch al F-16’s naar Oekraïne

De federale regering heeft beslist om dit jaar nog F-16’s naar Oekraïne te sturen. Langer wachten was geen optie, nu de Russen op winst staan aan het front. “Hiermee zetten we een nieuwe grote stap om Oekraïne zo goed mogelijk te ondersteunen”, zegt premier De Croo.

Arnout Gyssels en Siska Thuysbaert

België zal dan toch dit jaar nog een aantal F-16’s naar Kiev sturen. Dat heeft de federale regering beslist. “Hiermee zetten we een nieuwe grote stap om Oekraïne zo goed mogelijk te ondersteunen”, zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) daarover. Over hoeveel gevechtsvliegtuigen het gaat en wanneer die precies geleverd zullen worden, is nog niet helemaal duidelijk. “We zullen zo snel mogelijk leveren, maar we mogen onze eigen veiligheid en luchtcapaciteit niet in gevaar brengen”, benadrukt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

België engageert zich ook om op termijn al haar F-16’s aan Oekraïne te leveren. De timing daarvan hangt af van wanneer ons land de nieuwe F-35’s, die de F-16’s moeten vervangen, krijgt. Daarbovenop kondigt de regering ook een extra steunpakket ter waarde van 205 miljoen euro aan. Daarmee zal ons land, via Duitsland, extra luchtafweer leveren aan Oekraïne. De premier benadrukt dat al die inspanningen betaald worden met Russisch geld dat in ons land geparkeerd staat.

Wakker geschoten

De levering van de F-16’s komt er een paar maanden vroeger dan oorspronkelijk gepland. In oktober kondigde de regering nog aan dat die levering ten vroegste in 2025 kon en dat het dus aan de volgende regering zou zijn om die knoop door te hakken. Maar intussen is de situatie van de Oekraïners penibel geworden. De Russen zijn de uitputtingsslag aan het front aan het winnen. De Oekraïense soldaten zitten bijna door hun munitie heen en ook qua manschappen ziet het er niet fraai uit. De Westerse bondgenoten zijn nu wel wakker geschoten.

(Lees verder onder de foto)

De troepen van Oekraïens president Zelenski zijn de uitputtingsslag met de Russen aan het verliezen.© EPA-EFE

Na maanden gekissebis tussen Republikeinen en Democraten hebben ook de VS een steunpakket van 61 miljard dollar vrijgemaakt. De Britten smeten er nog eens 500 miljoen pond tegenaan en zullen munitie, luchtafweer en voertuigen leveren. België droeg haar steentje al bij aan de F-16-coalitie, opgericht door Denemarken en Nederland, maar deed dat vooral door Oekraïense technici op te leiden.

Tot nu dus. Bij MR reageren ze alleszins tevreden op de bocht. Vicepremier David Clarinval stuurt er al langer op aan om sneller vliegtuigen te leveren. “Ik ben blij dat de coalitiepartners uiteindelijk bijgedraaid zijn”, klinkt het.

LEES OOK. LIVE. Volg hier al het nieuws over de oorlog in Oekraïne

LEES OOK .Alle politieke partijen willen (veel) meer investeren in Defensie, op één na. Maar waar moet het geld vandaan komen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen