© Shutterstock

Politie Carma recupereert duizenden euro’s bij internetfraude: “Informeer je bank meteen”

Houthalen-Helchteren -

Een echtpaar op leeftijd uit Houthalen-Helchteren heeft zo’n 1.600 euro teruggekregen nadat ze het slachtoffer waren geworden van internetfraudeurs. Iemand anders recupereerde zelfs 10.000 euro. Politie Carma benadrukt dat snel handelen belangrijk is.

Het ouder echtpaar uit Houthalen-Helchteren werd vorige week slachtoffer van een bende internetoplichters. De man was een digitale bankverrichting aan het uitvoeren toen hij een sms ontving van een nummer dat zich voordeed als Card Stop. Hierin stond dat er zich een frauduleuze transactie had voorgedaan via de mobile banking-app en dat hij zo snel mogelijk Card Stop moest inlichten via de meegestuurde contactinformatie. De man belde onmiddellijk naar het nummer en werd vervolgens gevraagd verschillende handelingen uit te voeren met de bankkaart en betaalkastje. Op die manier werd het koppel zo’n 3.800 euro armer gemaakt.

Elektrozaak

Zodra het echtpaar begreep dat ze het slachtoffer waren geworden van online oplichting, deden ze een aangifte bij de politie Carma. Uit het daaropvolgende onderzoek bleek dat er met het rekeningnummer al meerdere overschrijvingen gedaan waren. Eén daarvan was een online bestelling bij een elektrozaak en dat ter waarde van zo’n 1.600 euro. De politie nam daarop contact op met de winkel en kon de bestelling alsnog annuleren. Het bedrag werd daarop opnieuw overgemaakt aan de ouderen, die zich met de recuperatie zeer gelukkig toonden.

10.000 euro

Een ander slachtoffer van phishing via e-mail stelde dan weer vast dat er ongeveer 10.000 euro van de rekening was verdwenen via overschrijvingen. Door de snelle aangifte kon de bank twee overschrijvingen nog tegenhouden. Het geld dat al was overgeschreven, kon de politie ook achterhalen en in beslag nemen.

De twee tussenkomsten van politie Carma tonen nog eens het belang van snel handelen in gevallen van internetfraude. “Informeer je bank meteen”, zeggen ze bij de lokale politiezone. “Het is van cruciaal belang dat de slachtoffers dit doen. Binnen twee dagen na het incident heeft de politie nog veel mogelijkheden om de buit (gedeeltelijk) te recupereren en de kans op het identificeren van daders is groter.” (ppn)

Wat te doen als je slachtoffer bent geworden?

•Bel onmiddellijk je bank of Card Stop (078 170 170) en laat je kaarten en/of rekeningen blokkeren. Bewaar bankafschriften van de verdachte bedragen. Een screenshot van de app volstaat.

•Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Verstrek gedetailleerde informatie over de phishingmethode (telefoonnummer, e-mail…) en de verdachte transacties. Maak eventueel ook screenshots van de e-mails, berichten op sociale media… Breng de bankafschriften mee waarop duidelijk de fraude te zien is. Deze zijn cruciaal voor het onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer