Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

Nieuws
Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. ‘De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030’, vindt Milieudefensie.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 17:27
Afbeelding
beeld anp

Greenpeace zegt te ‘schrikken’ van het subsidiebedrag dat wellicht nodig is. Volgens een donderdag verschenen advies over de toekomst van Tata kan dit oplopen tot 2 miljard euro als het vergroeningsplan van de staalgigant zelf wordt uitgevoerd. Bij een versnelde verduurzaming kan de rekening nog hoger worden.

Tegelijkertijd laat Greenpeace weten subsidies voor Tata ‘geen taboe’ te vinden. Het kan volgens de organisatie echter niet zo zijn dat ‘de belastingbetaler opdraait voor achterstallig onderhoud’. Sluiting van Kooksgasfabriek 2 en het saneren van het terrein moet Tata zelf betalen, klinkt het. ‘Deze smeerboel moet stoppen en de vervuiler moet betalen.’

Goede zaak

Dat een versnelde sluiting van de verouderde en vervuilende Kooksgasfabriek 2 serieus wordt overwogen, vinden de organisaties een goede zaak. ‘Wij pleiten al langer voor sluiting van de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel. We hopen dat er nu vaart gemaakt wordt met de sluiting van deze antieke en lekkende fabriek, uiterlijk in 2025’, zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen daarover in een verklaring.

Voor Milieudefensie staat vast dat de overheid in ieder geval ‘omwonenden, de leefomgeving en werknemers beter moet beschermen tegen de vervuiling’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Steden beleven drukke Koningsdag zonder grote incidenten

Hoewel veel mensen op Koningsdag naar de grote steden kwamen, was er geen sprake van grote incidenten. Een woordvoerder van de politie Amsterdam spreekt van een dag 'zonder noemenswaardige incidenten'. Wel was er sprake van enkele kleine voorvallen, zoals vechtpartijen.

Afbeelding

Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.

Afbeelding

Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Afbeelding

Ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen

Tijdens de koninklijke wandeling waren er ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het koninklijk bezoek aan de Drentse plaats is volgens burgemeester Eric van Oosterhout goed verlopen.

Afbeelding

Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt in Boston

Politie in gevechtstenue is zaterdag in Boston in actie gekomen tegen pro-Palestijnse activisten, die zich op de campus van de Northeastern University bedienden van antisemitische leuzen. Volgens de leiding van de universiteit zijn ongeveer honderd demonstranten gearresteerd.

Afbeelding

NVWA geeft 25 waarschuwingen bij voedselcontroles op Koningsdag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op Koningsdag 25 waarschuwingen gegeven omdat mensen zich met het aangeboden voedsel niet aan de hygiëneregels hadden gehouden. De autoriteit heeft daarnaast één boete uitgedeeld. Een boete ligt tussen de 525 en 1050 euro.