De dood van Shakarami was een van de opvallendste tijdens het straatprotest.
Foto: Getty Images

Iraans meisje (16) dat tijdens straatprotest van 2022 overleed, "misbruikt en vermoord door veiligheidsdiensten"

De Iraanse tiener Nika Shakarami, die eind 2022 tijdens het straatprotest in haar land verdween en later dood werd teruggevonden, zou misbruikt en vermoord zijn door de Iraanse veiligheidsdiensten. Dat zou blijken uit een officieel, maar geheim rapport van de Revolutionaire Garde dat de BBC kon inkijken.

Het geheime rapport is volgens de BBC een samenvatting van een hoorzitting door de Revolutionaire Garde over de arrestatie van Nika Shakarami.

Shakarami was 16 jaar toen ze in de herfst van 2022 verdween tijdens het grootschalige straatprotest na de dood van de Iraanse jonge vrouw Mahsa Amini.

Nika's familie vond haar levenloze lichaam in een mortuarium, 9 dagen na haar verdwijning. Volgens de Iraanse overheid had ze zichzelf om het leven gebracht door van een gebouw te springen.

Undercoverbusje

Het geheime rapport dat de BBC kon inkijken, zou dat duidelijk tegenspreken. Volgens de BBC beschrijft het document dat het tienermeisje door de veiligheidsdiensten in de gaten werd gehouden toen ze tijdens het protest hoofddoeken in brand aan het steken was in een park in Teheran. Later die avond werd ze opgepakt.

Volgens het document werd Shakarami ervan verdacht een leider binnen het straatprotest te zijn, "door haar ongebruikelijke gedrag en herhaalde oproepen op haar mobiele telefoon".

Van het park zou ze in een undercoverbusje naar een politiekamp zijn gevoerd en daarna naar een overvol detentiecentrum. Op beide plekken mocht ze niet binnen. Uiteindelijk zou het de bedoeling zijn geweest om haar naar de Evin-gevangenis te brengen, maar daar kwam ze nooit aan.

Knuppels

Onderweg daarheen zou er volgens het rapport een gevecht zijn uitgebroken in het busje nadat een van de mannen haar misbruikt zou hebben. Hoewel ze gehandboeid was en in bedwang werd gehouden, zou ze hebben teruggevochten en de mannen hebben geschopt.

De mannen zouden sokken in haar mond hebben gestoken om haar het zwijgen op te leggen en haar vervolgens met knuppels hebben geslagen. Volgens het rapport overleed het meisje als gevolg daarvan.

De mannen zouden daarna contact hebben opgenomen met een hogergeplaatste, die hen zou hebben bevolen om haar lichaam op straat te dumpen.

Tijdens het straatprotest werden volgens de VN zeker 550 betogers gedood.
Foto: Getty Images

Geen straf

In het rapport zouden de namen staan van de 3 mannen die haar misbruikt en vermoord zouden hebben en van enkele hogere commandanten die de zaak probeerden toe te dekken.

Volgens de BBC zijn de mannen die in het rapport vernoemd worden, nooit gestraft. De hogergeplaatste die het bevel gaf om haar lichaam te dumpen, zou enkel een schriftelijke berisping hebben gekregen.

De BBC schrijft op haar website dat de omroep maanden aan de slag is geweest om elk detail van het rapport bij meerdere bronnen te checken. Hoewel er veel zogezegd officiële, maar vervalste Iraanse documenten de ronde doen, heeft de BBC er door haar uitgebreid onderzoek vertrouwen in dat het wel degelijk om een officieel document gaat.

Zus opgepakt

Tijdens het straatprotest in Iran, onder de noemer 'Vrouw, leven, vrijheid!', werden volgens cijfers van de Verenigde Naties minstens 550 mensen gedood door de veiligheidsdiensten. De meesten onder hen werden doodgeschoten.

Nika Shakarami's dood was toen een van de meest opvallende. In het aanhoudende protest na haar dood werd haar naam meermaals geroepen en hielden betogers foto's van haar vast. 

12 dagen geleden werd een oudere zus van Nika, Aida Shakarami, opgepakt door de zedenpolitie, omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Ze wordt naar verluidt nog altijd vastgehouden.

Meest gelezen