Direct naar artikelinhoud
Blik op BelgiëLeuven

‘Ik zit er helemaal doorheen, deze zaak is als een kind voor mij’: horecazaken in Leuven sluiten wegens muizenplaag

Leuven kampt met een muizenplaag.Beeld Media Production, Vertommen

Muizen veroveren de Leuvense horeca. Uit vrees voor de voedselveiligheid sloot de inspectie een tiental zaken. ‘Het is een financiële strop.’

Gesloten wegens ‘omstandigheden’, ‘verbouwingen’ of een ‘technisch defect’. Wie door de binnenstad van Leuven struint, ziet hoe elke horecazaak het woord ‘muizen’ angstvallig vermijdt. De diertjes zijn nochtans de werkelijke reden van de sluiting. Zoals iedere historische stad kampte Leuven altijd al met ongedierte, maar tegenwoordig zijn ze wel erg aanwezig. Het gaf het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) reden om een tiental cafés en restaurants te sluiten.

Restaurant De Klimop, de Frans-Belgische bistrokeuken tegenover het station, is een van de slachtoffers. “Ik zit er helemaal doorheen”, vertelt uitbater Pieter Konijn. “Deze zaak is als een kind voor mij en ik ben er dag en nacht mee bezig. Dat ik nu tijdelijk niet open mag, is een aanslag op mijn geestelijke gezondheid. Bovendien is het ook een financiële strop, want per dag loop ik zo’n 5.000 euro omzet mis.”

Bouwwerken en renovaties woelden Leuven de laatste tijd flink om en daarom zochten veel muizen een nieuw heenkomen. Aangezien het ongedierte genoeg heeft aan een opening van slechts een halve centimeter groot, zette dat de strijd tussen mens en muis in de horeca op scherp.

“Net als bijna iedereen werken wij met een ongediertebestrijdingsdienst”, licht Konijn toe. “Die hoort er in de horeca gewoon bij, net zoals een boekhouder. Daarnaast houden we alles uiteraard zo goed mogelijk schoon. Toch vond het FAVV onlangs een aantal muizenkeutels. Samen met specialisten sporen we nu naar gaten en kieren. Als we die allemaal dichten, houden we muizen hopelijk buiten en kunnen we weer open.”

Het FAVV controleert een horecagelegenheid in principe eens om de vier jaar. De sluitingen in Leuven zijn niet het gevolg van extra controles, zegt woordvoerder Hélène Bonte. “De stad wordt niet geviseerd, de problemen zijn er de afgelopen tijd gewoon gegroeid.”

Tijdens de controles zoekt het FAVV naar uitwerpselen, aangevreten verpakkingen of spleten waarin ongedierte huist. “Wanneer we die vinden op een plek waar voedsel bereid wordt, zoals de keuken, sluiten we de zaak onmiddellijk.” Dat lijkt misschien streng, maar volgens Bonte kan het niet anders. “Het ongedierte levert een acuut gevaar op, want als muizen aan het voedsel zitten, kunnen ze op die manier ziektes overbrengen op de mens.”

Het tiental zaken in Leuven dat nu gesloten is, mag pas weer open wanneer bij een tweede controle blijkt dat de keuken muisvrij is. Volgens Pieter Pauwels van ongediertebestrijdingsdienst Ferokill is die opgave de laatste jaren steeds moeilijker geworden. “Vroeger legden we gewoon gif neer”, vertelt hij. “Maar wanneer een ander dier, zoals een uil, vervolgens een muis eet, raakt die eveneens vergiftigd. Om het ecosysteem te beschermen, zijn de regels daarom streng.”

Zo is het gif tegenwoordig minder sterk, zeker voor particulieren. “Dat houdt een gevaar van resistentie in. Wanneer een muis het gif overleeft, zijn de nakomelingen er vervolgens ook tegen bestand. Dan werkt het gif eerder als vaccin en creëren we een soort supermuis.” Toch kunnen ook de horecagelegenheden in de oude binnenstad van Leuven de plaag onder controle krijgen, benadrukt Pauwels. “Met een combinatie van goede preventie die voorkomt dat er muizen binnensluipen en de juiste toepassing van bestrijdingsmiddelen is het ongedierte in principe uit elk pand te verdrijven.”

Pieter Konijn van restaurant De Klimop kijkt ondertussen ook naar alle andere inwoners van zijn stad. “Zij moeten zeker geen fast-food of voedselverpakkingen op straat laten slingeren”, roept hij op. “En sluit altijd de vuilnisbakken. Dan heb ik er vertrouwen in dat we het probleem uiteindelijk onder controle krijgen.”