Hind Rajab was na haar noodoproep meer dan een week vermist.
Foto: Belga

Satellietbeeld prikt gaten in verhaal Israëlische leger: er waren wél tanks in de buurt toen Palestijnse Hind (6) gedood werd

Er waren wel degelijk Israëlische tanks aanwezig in de buurt toen het Palestijnse meisje Hind (6) in januari gedood werd. Dat blijkt uit een onderzoek dat The Washington Post samen met experts heeft uitgevoerd. Het rapport prikt zo gaten in het verhaal van het Israëlische leger, dat verklaarde dat er geen tanks aanwezig waren in de buurt toen er schoten gelost werden op de wagen waarin het meisje met haar familie zat.

"De tank is heel dichtbij. Kom me alsjeblieft halen." Het is een fragment uit een telefoongesprek tussen Hind Rajab en de Palestijnse Rode Halve Maan. Het 6-jarige meisje en haar familie ontvluchten op 29 januari Gaza-Stad op bevel van het Israëlische leger.

Onderweg wordt de familie beschoten. Hinds 15-jarige nicht, Layan Hamada, kan contact maken met de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS), maar dat telefoongesprek wordt abrupt onderbroken door geweerschoten en geschreeuw.

Wanneer de PRCS uiteindelijk opnieuw contact kan maken met de wagen, is enkel Hind nog in leven. In audiofragmenten van het telefoongesprek tussen een bange Hind en de hulplijn van PRCS is te horen hoe ze zich urenlang alleen schuilhoudt in de auto terwijl hulpverleners aan de andere kant van de lijn haar proberen te kalmeren. Maar het contact wordt verbroken. 12 dagen lang is het onduidelijk wat er met het meisje is gebeurd

Het telefoongesprek wordt massaal gedeeld op sociale media, onder de hashtags #WhereisHind? en #SaveHind. De audiofragmenten roepen heel wat geshockeerde reacties op. Het gesprek geeft een glimp van de gruwel die burgers meemaken. Wanneer de lichamen van Hind en haar familie op 10 februari uiteindelijk gevonden worden, ontstaat grote commotie. Wat is er met haar gebeurd?

Satellietbeelden

Tijdens het telefoongesprek verwijst Hind verschillende keren naar tanks. Alles wijst erop dat Israëlische tanks het vuur hebben geopend, maar in een verklaring zegt het Israëlische leger dat het een voorlopig onderzoek heeft uitgevoerd en dat zijn troepen "niet in de buurt van het voertuig of binnen het vuurbereik waren van de wagen".

Maar een onderzoek van The Washington Post, in samenwerking met verschillende experts, toont een ander verhaal. Op satellietbeelden is te zien dat er wel degelijk verschillende Israëlische tanks aanwezig waren in de buurt. Daarnaast analyseerden experts de klank van de geweerschoten die te horen waren tijdens het gesprek met Hind en Layan. Die zouden overeenkomen met munitie die typisch gebruikt worden door het Israëlische leger, en niet Hamas. 

Nog volgens het onderzoek stuurde de PRCS de hulpdiensten om Hind te helpen, maar werden ze onderweg gedood. De uitgebrande ambulance lag zo'n 50 meter verderop. Van de lichamen van de hulpverleners bleef bijna niets meer over. Volgens 6 experts die meewerkten aan het onderzoek, komt de schade aan de ziekenwagen overeen met schade die een Israëlische tank kan berokkenen. Al kunnen ze dat niet volledig uitsluiten.

Uitgebreid onderzoek

Ondanks het onderzoek, blijft het Israëlische leger ontkennen dat er tanks in het gebied waren. Het geeft verder geen commentaar op de bevindingen van The Washington Post en experts.

Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat hij Israël om meer informatie over het incident zal vragen, en roept op tot een uitgebreid onderzoek. "We zullen Israël verdere informatie vragen", zegt Miller tijdens een persconferentie, waarbij hij de dood van Hind Rajab "een onuitsprekelijke tragedie die nooit had mogen gebeuren" noemt.

Meest gelezen