Historisch! Club Brugge verslaat PAOK en staat voor het eerst in 32 jaar in Europese halve finale, waar Fiorentina wacht

Na 32 jaar staat Club Brugge in een Europese halve finale. En het hoeft daar niet te eindigen, als je ziet hoe sterk het was: PAOK kwam niet aan Clubs enkels (0-2). Dit is een unieke kans om geschiedenis te schrijven. Bluvn goan, Club!

Pieter-Jan Calcoen in Thessaloniki

Dit artikel is getikt met – we hebben ze geteld – elf agenten om ons heen. Voetbalkenners, zowaar, of toch op zijn minst onze rechtstreekse buurman. Toen we de politieman vroegen welke speler hem wist te charmeren, stamelde hij: “All of them.” Goed gezien: Club was collectief sterk.

De heren hadden hun vechtuitrusting aan, maar konden gedurende de match rustig achteroverleunen. De sfeer was zeker vooraf impressionant, zonder daarbij over het randje te gaan. Er heerste een veilig klimaat, leek ons, er werd gezongen en gesprongen.

Chapeau voor die fans: ook toen bleek dat Club twee klassen beter was, bleven ze gaan. Centraal achterin stond uiteindelijk Balanta, die keuze pakte goed uit. Op het middenveld waren Onyedika en Vanaken top. Voorin was Jutglà een duivel-doet-al: hij was overal en scoorde voor de pauze twee keer (0-2).

De eerste goal was een pareltje. Na een prachtige omschakeling bediende Sabbe Jutglà met een voorzet op maat.

LEES OOK. Hans Vanaken: “We moeten durven dromen om voorbij Fiorentina in de finale te raken”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De 0-2 werd eerst afgekeurd na voorafgaand buitenspel van Skoras. De VAR zette dat onrecht na een paar minuten lijnen trekken recht. Nu moest PAOK er al drie maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Die van PAOK liepen bij momenten achter een ongrijpbare bal aan. Op Jan Breydel was het ook al zo. Waren de Grieken zo flauwtjes of Club, zonder sterkhouders als Mignolet, Mechele, Skov Olsen en Thiago, zo sterk? We zijn geneigd te denken dat het het tweede was.

We zouden haast echt gaan geloven dat Ronny Deila deze kern mismeesterd heeft, zoals sommigen binnen Club dat vinden. We vonden dat lange tijd overdreven, omdat we vanuit de kleedkamer signalen kregen dat er wel degelijk goed gewerkt werd, maar nu kunnen we niet om de vaststelling heen dat het voetbal, de individuen én de resultaten een pak beter zijn. Conclusie: dan zijn er voor het tijdperk-Hayen grote fouten gemaakt.

© BELGA

Nicky Hayen had de perceptie tegen, toen hij na de laatste speeldag van de reguliere competitie ad interim mocht overnemen. De Limburger kan niet teren op een grootste spelerscarrière – zonder afbreuk te willen doen aan zijn parcours – en had nooit op dit niveau gewerkt. Uitgerekend die man moest Club reanimeren? Het was een zwaktebod, vonden velen. Vijf wedstrijden verder moeten ze hun woorden inslikken.

Op de eretribune zat het Club-bestuur, met Verhaeghe, Rigaux, Dedobbeleer en uittredend CEO Mannaert, in een vipbox. Op voorhand merkten we er gezonde nervositeit, maar ook veel vertrouwen in een goede afloop. Doorheen de wedstrijd, toen Club aanvankelijk de vele mogelijkheden de nek omwrong, sloeg dat om naar een ‘Het zal toch niet?’-vibe, om finaal relaxed te kunnen toeleven naar het laatste fluitsignaal.

Als sinds Verhaeghe aan zet is bij Club droomt hij van een Europees succes. Er was vorig seizoen de overwintering in de Champions League, dat was fenomenaal, maar als Club de Conference League zou weten te winnen, heeft Verhaeghe iets gerealiseerd wat niemand bij blauw-zwart hem ooit voordeed. Dat niemand dan zegt dat het maar de Conference League is, alstublieft: dit is echt wel straf.

© AP

Volwassen en vrijuit

Club heeft deze halve finale niet gestolen. Doorheen het ganse toernooi was het op de afspraak – niet vergeten dat er stevige tegenstanders als Aarhus, Osasuna, Bodø/Glimt en nu dus PAOK naar Brugge kwamen. Maar Club nam de hordes één voor één, met de kwalificatie in Thessaloniki als een hoogtepunt, ook door de manier waarop. Een nochtans jeugdig Club voetbalde volwassen, vrijuit en met drang naar voren en lef.

Na de rust kwam de zege nooit meer in gevaar. De VAR annuleerde wel nog een penalty voor PAOK na offside – dat was even schrikken. Maar voorts controleerde Club de match. Het stond goed: nóg zo een groot verschil met het tijdperk onder Deila.

Het risico bestaat dat een mens nu al zou gaan denken aan de finale op 29 mei. De achterban kun je dat niet kwalijk nemen, maar we kunnen ons niet inbeelden dat een nuchtere coach als Hayen zich laat afleiden door wat komen kan. Stap per stap, wedstrijd per wedstrijd.

Omdat wij als pers daar niet in moeten meegaan: hoe mooi zou het niet zijn om nog eens naar Griekenland te komen? De finale is in Athene.

LEES OOK. “Slechts één woord: klasse!”: Club toverde de Griekse hel in 90 minuten om in een Brugse hemel

© BELGA

P
PAOK
:
Club Brugge Logo
Club Brugge
  • Sterk Club Brugge wint met 0-2 op veld van PAOK na twee goals van Ferran Jutgla
  • Zwakke Grieken bakken er in eigen huis helemaal niets van 
  • In de halve finale wacht Fiorentina; Club Brugge speelt eerst op verplaatsing 
De zege van Club Brugge kwam ook in de tweede helft niet in gedrang. PAOK kreeg nog wel een strafschop na fout van Balanta maar op aangeven van de VAR ging het feestje niet door. De partij kabbelde rustig verder. Doelman Jackers kreeg amper werk op te knappen. Na 32 jaar staat Club Brugge zo in een Europese halve finale. Onze landgenoten spelen eerst op verplaatsing in het wondermooie Firenze.  
Lange bal

Doelman Jackers jaagt de bal naar voor. Jutgla vraagt het leer maar kan de bal niet bijhouden. Met twee fraaie doelpunten is de Spanjaard de absolute uitblinker van deze memorabele avond. 
Toegevoegde tijd

Er komen vier overbodige minuten bij. 
De Pool mag terugblikken op een prima partij. Mooi moment voor de jonge Talbi om enkele Europese minuten mee te pikken.  
Metertje naast

Zinckernagel laat zich meteen gelden. Hij snijdt vanop links naar binnen en gaat dan zijn kans. De Deen glijdt weg en zijn schot gaat een metertje naast het kooi van Kotarski. 
Slechte voorzet

Doelman Jackers kan een voorzet vanop de linkerflank makkelijk plukken. De Limburger is amper of niet aan het werk gezet vandaag. Hij had waarschijnlijk een ander scenario verwacht. 
Aftellen

Het is aftellen voor beide ploegen. De Grieken hebben het al een tijdje opgegeven en voor Club Brugge hoeft het niet meer. Dit worden nog lange tien minuten voor beide teams. Ondertussen laten de Griekse fans zich nog een keertje horen. We dachten dat ze al ingedommeld waren.  
Odoi komt het middenveld versterken. Zo schuift Vetlesen naar links op om de plaats van Nusa in te nemen.  
Slotkwartier

De Griekse kaars dooft stilaan verder uit. Ze heeft amper gebrand vandaag en ook de wisselspelers krijgen geen vuur in de partij. Dit is toch echt wel geen wereldploeg. 
Gevaarlijke Despodov

De winger is de gevaarlijkste thuisspeler. Hij wordt vergeten aan de rand van de kleine rechthoek maar het lijkt niet echt een kopbalspecialist te zijn. Zijn matige kopbal is een rollertje voor doelman Jackers. Zo zien we de Brugse goalie ook een keertje aan het werk. Het is een laatste wapenfeit van de arme man want Giannis Konstantelias, ex-Eupen, staat klaar om in te vallen. 
De Grieken doen het via een ingestudeerd nummertje maar enkele jongens hebben niet al te best opgelet op de training. Sabbe kan makkelijk wegkoppen. 
Wat een sprookje voor coach Nicky Hayen
Wat een sprookje voor coach Nicky Hayen . Belga
De bal gaat niet op de stip want er was buitenspel van Despodov. Balanta ontsnapt aan een strafschop én een geel kartonnetje. We zien een dikke oef bij de Colombiaan. 
Bal op de stip; wachten op de VAR

Balanta maakt zijn eerste foutje en maait Despodov neer. De bal gaat op de stip maar de thuisspeler leek wel vanuit buitenspel te vertrekken. We wachten op het sein van de VAR
Uur ver

We spelen een uur in het getemde en gedempte Toumbia Satdium. Van een Griekse stormloop is helemaal geen sprake. Integendeel. Nusa zet zich door maar de Noor krijgt de bal met de linker niet tussen het kader.  
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Conference League