Ondanks de officiële voorstelling van de naam 'Beveren Waas' is het uiteindelijk toch 'Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht' geworden.
Foto: Beveren

Vlaams Parlement keurt 13 gemeentefusies goed, ook veelbesproken fusie Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

Vanaf 1 januari 2025 fuseren 28 Vlaamse gemeenten naar 13 fusiegemeenten: het Vlaams Parlement keurde alle decreten voor de gemeentefusies goed. Ook de veelbesproken fusie van de gemeenten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. De fusiegemeenten hebben recht op een schuldverlichting door Vlaanderen van in totaal zo’n 270 miljoen euro.

De 3 meerderheidspartijen, N-VA, CD&V en Open VLD, keurden alle fusiedecreten goed. De oppositiepartijen, Groen, Vooruit, Vlaams Belang en PVDA, stemden verschillend per gemeentefusie. Zo wou Vlaams Belang enkel de fusies goedkeuren waar een bindend referendum werd gehouden.

De aandacht ging dan vooral uit naar de fusie van de gemeenten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. Vooral door de moeizame manier waarop die fusie tot stand kwam.

Wat vooraf ging in Kruibeke, Beveren en Zwijndrecht

Eind oktober, onder grote belangstelling en protest van de inwoners, werd na een marathonzitting de fusie met Kruibeke en Beveren goedgekeurd in de gemeenteraad van Zwijndrecht.

Daar had bestuurspartij CD&V wel een wisselmeerderheid voor nodig met oppositiepartijen Vlaams Belang en N-VA. 2 Vlaams Belangleden, die instemden met de fusie, werden vervolgens uit de partij gezet.

De 3 fusiegemeenten geraken het ook niet eens over de nieuwe naam. Even leek het 'Beveren Waas' te worden, maar dat werd al snel verworpen wegens "niet verbindend genoeg". Voorlopig blijft het bij de werknaam 'Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht'.

Burgerbeweging 'Hart voor Zwijndrecht' trok na de gemeenteraadbeslissing naar de Raad van State, maar die verwierp vorige maand de vraag tot opschorting. Doordat er volgens de Raad van State tot dusver enkel voorbereidende handelingen zonder directe rechtsgevolgen zijn gebeurd.

Oppositiepartijen kritisch voor fusie Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht

Filip Brusselmans (Vlaams Belang) verwijst naar de grote tegenstand bij de inwoners van Zwijndrecht over de fusie. "Als er één ding is wat er niet vrijwillig is geweest in dit land de afgelopen maanden, is het wel de fusie tussen Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht", zegt hij.

"Het is aan dit parlement om te beslissen of wij dit democratisch vinden", duidt Jos D'Haese (PVDA) op de verantwoordelijkheid die het Vlaams Parlement moet opnemen in het dossier. "Als er zoveel mensen zich mobiliseren voor een referendum, is het dan normaal dat een gemeenteraad daar zomaar overheen gaat? Dat is niet wat democratie wil zeggen."

Voor Koen Van den Heuvel (CD&V) moet het Vlaams Parlement niet de rol van de gemeenteraden op zich nemen: "gaan we nu van het Vlaams Parlement de beroepskamer maken van de gemeenteraden? Niet met mij. Wij respecteren de lokale democratie. Het parlement moet op dit vlak bescheiden blijven".

Ook Groen en Vooruit richtten hun pijlers op de Waaslandse fusie. "Er is geen draagvlak voor deze fusie", klinkt het bij Staf Aerts (Groen). "Niet bij de politiek, niet bij de administratie en niet bij de bevolking. Daarom dienen we een amendement in om deze fusie niet te laten plaatsvinden."

Groen probeerde de fusie van Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht tegen te houden door advies van de Raad van State te vragen over de amendementen. Maar kreeg daarvoor geen steun van de oppositiepartijen.

Ook controverse over Wingene en Antwerpen

Naast de fusie van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht, zorgden ook de fusie van Ruiselede en Wingene en Borsbeek en Antwerpen nog voor controverse in het Vlaams Parlement. 

Bij de fusie van Ruiselede en Wingene riep de burgemeester op om niet deel te nemen aan het referendum.

Bij de fusie tussen Borsbeek en Antwerpen wordt de stad Antwerpen er van beschuldigd een grote subsidie op te strijken met een al bij al heel bescheiden fusie.

Meest gelezen