© Shutterstock

Grote phishingprovider offline gehaald na internationale operatie

Politie- en veiligheidsdiensten van maar liefst negentien landen hebben deze week een in het Verenigd Koninkrijk opgerichte, internationale phishingprovider uit de lucht gehaald. De operatie, waaraan voor ons land de federale gerechtelijke politie Brussel meewerkte, werd op internationaal niveau gecoördineerd door Europol. Criminelen gebruikten LabHost om persoonsgegevens van mensen te achterhalen.

lto
Bron: BELGA

Tussen zondag 14 april en woensdag 17 april werden er wereldwijd zo’n 70 huiszoekingen verricht, wat resulteerde in de arrestatie van 37 verdachten. Onder hen zijn ook vier personen in het Verenigd Koninkrijk die betrokken zouden zijn geweest bij de exploitatie van de site, waaronder de oorspronkelijke ontwikkelaar van de dienst, meldt Europol donderdag in een communiqué.

Criminelen konden tegen betaling nepwebsites gebruiken die leken op die van bijvoorbeeld banken of de overheid. Ze verstuurden de webpagina’s via spam-e-mails of sms’jes met het verzoek aan slachtoffers om persoonsgegevens te delen. Met deze gegevens konden ze slachtoffers op andere manieren oplichten, zoals via bankhelpdeskfraude. LabHost leverde naast sjablonen bovendien een eenvoudig te volgen handleiding zodat ook potentiële fraudeurs met een beperkte kennis van IT de dienst makkelijk konden gebruiken.

Het onderzoek bracht minstens 40.000 phishingdomeinen aan het licht die gelinkt waren aan LabHost, dat wereldwijd zo’n 10 000 gebruikers had, aldus nog Europol.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER