© zb

Hele buurt leeft in angst voor boer (83): “Hij terroriseert ons”

De wijk Broekerveld in Houthalen-Helchteren leeft al geruime tijd in angst voor één buur, een 83-jarige landbouwer. Van bedreigingen en geluidsoverlast, tot illegale toegangswegen en bouwsels. “Bijna dagelijks moeten we de politie bellen omdat er weer iets aan de hand is”, klinkt het. De landbouwer zelf ontkent de beschuldigingen.

ZAHRA BOUFKER/CHRIS NELIS

Burgemeester Alain Yzermans (SP.A) bevestigt dat er een conflict is met meerdere buren en dat de handhavingsambtenaar de grondbewerker al eerder moest aanmanen. “In 2017 ging het over een grote berg metaal, waaronder lekkende stookolietanken”, zegt Yzermans. “Dit jaar zijn er meldingen over hout- en puinafval. Het metaal is inmiddels opgeruimd en het puin en de illegale hob units moeten weg voor 1 oktober. En dan zijn er nog klachten over vrachtverkeer in de smalle doodlopende straat Broekerveld. Het leidt tot gevaarlijke situaties en zorgt voor overlast. We overwegen om een eenrichtingsstraat van Broekerveld te maken. Donderdag is er in ieder geval een overleg met buurtbewoners gepland.”

Geweer

De politie is op de hoogte van de problematiek, maar houdt zich in afwachting van een gemeentelijke oplossing even ter zijde.

De spanning is volgens de buurt te snijden. “Die boer blijft ons bedreigen. Van ‘Ik schiet met een geweer door de haag’ tot ‘Ik rijd u omver als u niet aan de kant gaat’”, zegt een buurtbewoner. “Vaak staat hij al om 5 uur ’s ochtends met zijn bulldozer in onze straat. Ofwel staat hij met zijn zware voertuigen op onze oprit en moeten we hem herhaaldelijk vragen om die te verplaatsen zodat wij naar ons werk kunnen. Als je hem dan aanspreekt, zegt hij ‘Jij woont wel op mijn grond’. Maar die grond heeft hij bijna twintig jaar geleden verkocht aan de bouwmaatschappij waar wij ons huis van hebben gekocht. Trouwens, de ingang die hij zelf in de Broekerveld heeft gemaakt, is illegaal. Hij heeft dat gedaan zodat hij sneller op zijn velden geraakt.”

Uitgescholden

Een oudere vrouw in de wijk wordt naar eigen zeggen door de boer vaak openlijk uitgescholden. “We hebben hem altijd gerespecteerd omdat hij wat ouder is en ook om de vrede te bewaren”, zegt ze. “Maar de jongste maanden is het niet meer uit te houden. Bijna dagelijks moeten we de politie bellen omdat er weer iets aan de hand is. Wij willen gewoon dat de rust terugkeert en dat we hier zonder angst kunnen wonen.”

Omvergereden

De tuin van Paul Eerdekens’ ouderlijke huis in de Toekomststraat ligt vlak achter dat van boer Michel. Hij maakt zich zorgen om zijn moeder die er nog woont. “Ik ben al omvergereden door de boer toen ik hem erop wees dat hij niet over de grond van mijn ouders mag rijden met zijn graafmachine”, zegt Eerdekens. “We hebben al acht klachten hierover ingediend bij de politie. Bewijzen hebben we met hopen, en toch is er niemand die ons helpt. Dinsdag nog stapte hij uit zijn tractor om een tas koffie over mijn wagen te gooien. Hij gebruikt zelfs nog grond die van ons is.”

Mathilde Houben (80), de echtgenote van grondbewerker Michel Vanherck (83), zegt dat het gezin er al zestig jaar woont. “We hebben hier altijd erg vredig geleefd en we konden met iedereen opschieten. Jarenlang hebben we een aanpalend stuk grond bewerkt met toestemming van de eigenaar. Tot een van die zonen zich ermee ging bemoeien. Die sloot meteen ook de toegang af naar het gedeelte waar we onze dieren hebben. Mijn man is 83 jaar. Om dat dan zo af te pakken, dat is niet mooi.”

Wagen voor poort

“Bij andere buren is het pesten begonnen nadat mijn man weigerde om een stukje grond aan hen te verkopen. Maar we hebben zelf kinderen en kleinkinderen. We moeten toch ook aan hen denken? En ja, hij rijdt nu in en uit langs de Broekerveld. De poort aan die kant staat er trouwens al twintig jaar. Dat hij daar met zware machines rijdt, is niet juist. Wel wordt hij geregeld gepest door buurtbewoners die hun wagen voor de poort plaatsen. Ik denk dat ze ons op deze manier willen dwingen om te verkopen.”