postuum Duane Eddy (1938-2024)

Duane Eddy: de gitaarheld die het laag en traag hield

Duane Eddy in 2014, op zijn Gretsch-gitaar.© Chris Pizzello/Invision/AP

Gitaristen worden zelden in hun eentje een ster – meestal haken ze hun karretje vast aan een zanger of groep. Duane Eddy niet: die werd in de jaren 50 een rock-’n-rollheld in zijn eentje en zonder zijn mond open te doen. Hij overleed deze week op 86-jarige leeftijd.

Dominique Deckmyn

Zijn naam kende u misschien niet, maar zijn onmiskenbare gitaarklank herkent u waarschijnlijk meteen, bijvoorbeeld op nog steeds vaak gehoorde instrumentale nummers als zijn doorbraakhit Rebel rouser (1958) en Theme from Peter Gunn (1959).

De glorieperiode van de Amerikaanse gitarist liep van 1958, toen hij twintig was, tot ongeveer 1963. Terwijl latere gitaargoden het hogerop de gitaarhals zochten en vooral wilden imponeren met hun snelheid, hield Duane Eddy het graag laag en traag. Hij gebruikte vooral de onderste snaren van zijn Gretsch-gitaar, waarbij hij subtiel de vibrato-arm hanteerde. In de studio kreeg dat geluid veel galm mee. Het resulterende geluid werd de twang gedoopt.

Hij beïnvloedde het gitaarspel van onder meer John Fogerty. Maar dat Duane Eddy weleens de eerste gitaargod wordt genoemd, had hij toch ook voor een flink stuk te danken aan zijn filmster-uiterlijk. Hij probeerde het trouwens begin jaren 60 even als Hollywoodacteur.