De punten ontleed: welke landen steunen elkaar (niet) op het Eurovisiesongfestival?

‘United by music’, maar van welke landen krijgen we doorgaans het meeste punten op het Eurovisiesongfestival? En aan wie geven wij onze punten?© AFP

Het mocht niet zijn voor Mustii, maar van welke landen krijgt België doorgaans het meeste punten op de finale van het Eurovisiesongfestival? Aan wie geven wij punten en welke landen zijn de dikste vrienden? We zochten het voor u uit.

Wout Desmytere

Het Eurovisiesongfestival bestaat al langer dan 1975. Maar omdat in dat jaar het huidige ‘twelve points’-system werd geïntroduceerd, begonnen we onze telling daar.

Hij heeft dan wel de finale niet gehaald, ze zullen Mustii hartelijk ontvangen hebben in Malmö. België ziet Zweden immers het liefst. We gaven hen de voorbije 48 jaar al 209 punten. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië mogen plaatsnemen op het erepodium. Onze noorderburen vallen daar met een totaal van 196 punten net buiten. (Lees verder onder de kaart)

Een licht ongemakkelijke situatie, gezien Nederland ons net het meeste punten geeft van iedereen. 203, om te precies te zijn. Daarna volgt Frankrijk, met 149 punten. Onze inzendingen deden het ook telkens goed bij Ierland, Portugal en Groot-Brittannië. Oost-Europese landen zijn daarentegen niet onze grootste fans. Ook omgekeerd konden ze niet op veel steun te rekenen.

Nul punten voor Marokko

Slowakije, Noord-Macedonië, Wit-Rusland… in de periode dat ze nog deelnamen aan het Songfestival, moesten ze niet bij België zijn voor punten. Ons land kreeg sinds 1975 slechts van twee landen nul punten. Van Marokko, omdat het land maar één keer deelnam in 1980. En van Servië en Montenegro kunnen we ook nooit meer punten krijgen, gezien het land intussen gesplitst is. Maar ook afzonderlijk vallen onze inzendingen vaker niet dan wel in de smaak van de twee landen.

Opvallend: aan het omstreden Israël gaf België al 139 punten. In ruil kregen we er 86. Wie op zoek gaat naar patronen, ziet ook dat er in de loop der jaren kliekjes zijn ontstaan. Turkije en Azerbeidzjan zijn de dikste vrienden. De buurlanden geven elkaar gemiddeld 12 punten. Het maximum, dus. (Lees verder onder de kaart)

Het hoeft ook niet te verbazen dat Rusland en Wit-Rusland jarenlang elkaars trouwste bondgenoten waren (gemiddeld 10,5 punten), en dat Cyprus altijd kan rekenen op een mooie score van Griekenland (gemiddeld 10,4 punten). (Lees verder onder de infografiek)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen