Met ‘Stralen in Balen’ brengt Wout Gastmans een ode aan de bezienswaardigheden in Balen.© RR

Wout Gastmans (15) zet Balen centraal in eigen nummer: “Ook de Olmenaren worden niet vergeten”

Balen -

Wout Gastmans (15) kreeg in maart 2019 de diagnose van leukemie. De jonge accordeonist herstelt nog steeds van de ziekte, maar dat houdt hem niet tegen om zijn muzikale dromen na te jagen. Naast optreden met André Rieu, stond een eigen nummer uitbrengen al langer op zijn verlanglijstje. “Stiekem hoop ik kans te maken op de cultuurprijs.”

Stef Geeraerts

Wout Gastmans was amper 6 toen hij de eerste noten uit zijn accordeon liet klinken. Tegenwoordig beschikt de jonge accordeonist al over een breed repertoire van covers, maar vanaf nu voegt hij daar nog een eigen nummer aan toe over Balen, zijn eigen dorp.

Al is het niet de eerste keer dat Wout zijn eigen muziek componeert. Toen hij in 2019 de diagnose leukemie kreeg, schreef hij al een eigen nummer met Make-A-Wish voor iedereen die de jonge accordeonist steunde tijdens zijn behandeling. Vanaf vandaag voegt Wout daar nog een eigen nummer Stralen in Balen aan toe.

“Het nummer gaat over alle bezienswaardigheden van de gemeente”, zegt Wout. “Ik volgde het voorbeeld van Juul Kabas, die eerder al een nummer schreef over Retie, zijn eigen dorp. In de videoclip van het nummer loop ik langs De Kruierie, het vliegveld van de Keiheuvel en het station in Balen.”

In de videoclip van het nummer wandelt Wout langs verschillende monumenten uit Balen waaronder de Kruier, die aan het oud gemeentehuis staat.© RR

Ook moeilijkere thema’s als de fusie tussen Balen en Olmen in 1977 komen aan bod. “Het nummer is opgesplitst in Balen en Olmen, maar in de tekst maak ik ook duidelijk dat de Olmenaren zeker niet vergeten worden.”

Vrolijk

Wout werkte het voorbije halfjaar aan het nummer. “Muziek maken is een creatief proces dat wel wat tijd vraagt”, legt Wout uit. “Je kiest een onderwerp om te bepalen of je muziek positief of negatief moet klinken, waarna je de melodie moet bepalen en vervolgens je tekst begint te schrijven. In de laatste stap voeg je alle elementen samen tot één geheel. Het is een vrolijk nummer geworden waar je blij van wordt.”

Ook de fusie tussen Olmen en Balen krijgt de nodige aandacht in het nummer.© RR

Wout schakelde de hulp in van zijn leerkracht Dagmar Feyen, bij wie hij compositieles volgt. “Er zitten verschillende instrumenten in die ik zelf heb ingespeeld”, zegt Wout. “Het gaat om piano, accordeon, synthesizer en drum. In de muziekles hebben we het geheel gefinetuned, zodat alles mooi samen klinkt.”

Nu het nummer uitgebracht is, droomt Wout al van een volgende stap. ”Stiekem hoop ik kans te maken op de cultuurprijs. Dat zou een leuke vorm van erkenning zijn”, zegt Wout. Op 27 en 28 juli 2024 treedt Wout op tijdens het Fly-in evenement op de Keiheuvel in Balen, waar de toeschouwers kennis kunnen maken met verschillende types van luchtvaartvoertuigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners