© britt peeters

Buurman troggelt erfenis broers af: “Die man weet helaas van geen ophouden”

Makelaar Philipe V.D.H., zaakvoerder van verzekeringskantoor A.A.M in Westmalle, werd maandag schuldig bevonden aan een hele reeks criminele feiten. Hij kon bijna dertig van zijn klanten oplichten door misbruik te maken van hun vertrouwen. Hij kreeg zes jaar effectieve celstraf. “Die man weet van geen ophouden.”

britt peeters

Philippe V.D.H. lichtte tussen december 2005 en februari 2017 bijna dertig klanten op. Door frauduleuze praktijken toe te passen en vervalste geschriften te gebruiken, kon hij aan de haal gaan met meer dan twee miljoen euro.

Bovendien kreeg V.D.H., die zaakvoerder is van verzekeringskantoor A.A.M op de Antwerpsesteenweg in Westmalle, een beroepsverbod van tien jaar. Ook zijn vrouw, Chantal L., kende een rol in de fraude. Zij kreeg een effectieve celstraf van achttien maanden, en een beroepsverbod van vijf jaar.

Het was niet de eerste keer dat V.D.H. tegen de lamp liep: in 2012 werd hij al veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden.

Wel verrast

De uitspraak is voor de slachtoffers een opluchting, maar ze zijn niet dolgelukkig. “Onze advocaat vreesde dat hij geen zes jaar zou krijgen, dus we zijn wel verrast”, vertellen de broers Achille en Michel De Peuter. “We hebben recht op een enorme schadevergoeding. Maar of we het volledige bedrag dat hij van ons stal ooit gaan terugzien, betwijfelen we.”

© rr

Van alle slachtoffers die de gewiekste V.D.H. jarenlang bestal, zijn Michel en Achilles het slechtst af. Zij zijn al twintig jaar lang zijn buren, en hadden een hechte vriendschapsband opgebouwd.

“Wij zijn allebei niet vertrouwd met bankzaken. Daarom stelde V.D.H. voor om ons te helpen. Hij was altijd bereikbaar als we hem nodig hadden, en kwam vaak bij ons over de vloer. Hij noemde ons zelfs zijn broerkes.”

Phishing

Maar V.D.H. maakte volop misbruik van het blindelings vertrouwen van de broers. In 2012, kort na het overlijden van hun vader, begon hij hen systematisch op te lichten. Hij vervalste facturen en brieven en haalde geld af met de bankkaart van Michel. Als hij daar vragen over kreeg, beweerde hij dat hij het slachtoffer was geworden van phishing, en dus geen weet had van verdwenen geld.

Bovendien zou hij grote sommen geld van de broers, afkomstig van hun erfenis, bij Euresa Life beleggen, een Luxemburgse maatschappij. “We ontvingen geregeld brieven van Euresa, met de stand van de rekeningen. Ze waren ondertekend door de directeur. Maar geld of interesten kregen we niet. Op een gegeven moment roken we onraad en zijn we naar Luxemburg gereden. In 2016 was dat. Euresa wist van niks. De directeur van wie we brieven ontvingen, werkte er al vier jaar niet meer. De beleggingen waren dus volledig vals, en de briefwisseling had V.D.H. zelf gefabriceerd. Toen we hem ermee confronteerden, viel hij weer in de slachtofferrol. Hij beweerde dat hij werd opgelicht door een tussenpersoon. En zo bleef hij ons jaren aan het lijntje houden.”

Verkoop huis

V.D.H. ging op een gegeven moment nog verder: hij kon Michel overtuigen om zijn eigen huis aan hem te verkopen en op zijn naam te laten zetten, zodat Michel een aanzienlijke lening moest aangaan. Maar de verkoop was één frauduleuze constructie, waar enkel V.D.H. beter van werd. Michels en Achilles’ huis werd zelfs in borgstelling genomen, zonder dat zij dat beseften.

De broers hebben recht op meer dan 350.000 euro schadevergoeding.

Philippe V.D.H. en de broers zijn nog steeds buren. “We worden dagelijks met hem geconfronteerd. Als we hem zien, steekt hij zelfs zijn middelvinger op. We gaan al jarenlang door een verschrikkelijke periode, en hopen uit de grond van ons hart dat hij die zes jaar achter slot en grendel blijft. Maar zelfs daarna zal hij verder mensen oplichten. Die man weet helaas van geen ophouden”, besluiten ze teleurgesteld.