Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Toon Aerts is Belgisch kampioen veldrijden na beklijvend duel met Wout van Aert

Toon Aerts is de nieuwe Belgische kampioen veldrijden.Beeld RV

Toon Aerts is de nieuwe Belgische kampioen veldrijden. De kopman van Telenet-Fidea haalde het na een beklijvende wedstrijd vol wisselende kansen voor Wout van Aert. 

Glibberen en glijden door de modder in Kruibeke. Ziedaar het BK anno 2019 in één zin. Ook voor de profs stond een cross uit de oude doos op het menu. Nummer vier voor Wout van Aert of een eerste voor grote uitdager Toon Aerts? Of kon outsider Michael Vanthourenhout verrassen?

Feit was dat de drie meest genoemde namen als een speer het veld in vlogen. Aerts nam een kwieke start en gooide zijn fiets nog net voor die van de wereldkampioen. Een eerste teken van lef. Vanthourenhout was er als de kippen bij om te volgen. Van de rest was na een halve rond amper nog een spoor. 

Langverwacht duel

Te meer omdat Vanthourenhout een sterke openingsfase uit zijn benen had geperst. De kopman van Marlux-Bingoal balanceerde goed op de schuine kantjes, maar moest even later zijn voortvarendheid bekopen. Aerts en Van Aert namen de kop van de wedstrijd. Het langverwachte duel was een feit.

Van Aert en grote uitdager Aerts matten elkaar af in de modder, toch slaagde de wereldkampioen erin een kloof van 13 seconden te slaan. Doordat Van Aert in een spandoek belandde, kwam Aerts opnieuw bij zijn rivaal. En hij reed in de voorlaatste ronde zelfs weg. Nu was het Van Aert die tegen een achterstand van ongeveer 20 seconden aankeek. Bij het ingaan van de slotronde had hij daar drie seconden van afgeknabbeld. Aerts hield echter stand, Van Aert kwam 57 seconden later over de meet. Op ruime afstand werd Vanthourenhout derde.

Na twee wereldbekermanches in de VS, de Druivencross en de Koppenbergcross is het BK de vijfde overwinning van het seizoen voor Toon Aerts.