Na Vlaanderen en België, moet nu Brussel voor de bijl

© ISOPIX

‘Brussel is de volgende kaap om te nemen’, sprak staatssecretaris Theo Francken bij de voorstelling van de Brusselse lijsttrekkers. Het veiligheidsthema moet de Brusselaar warm maken om meer N-VA’ers de gemeenteraad in te stemmen.

Christof Vanschoubroek

‘We hebben al voor verandering gezorgd in Vlaanderen en in de federale regering. Nu is het aan Brussel.’ De N-VA blaakt van zelfvertrouwen en hoopt met haar verhaal ook in Brussel vaste voet aan de grond te krijgen. De partij komt zeker op in elf van de negentien Brusselse gemeenten. Vorige keer was dat in tien gemeenten. ‘Het doel is om in de negentien gemeenten met een eigen lijst naar de kiezer te trekken’, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. ‘Daaraan wordt hard gewerkt. We hebben nog tot september.’

N-VA telt nu vier gemeenteraadsleden

De aanwezigheid van de N-VA in de Brusselse gemeentepolitiek is vandaag erg beperkt. De partij telt in de negentien gemeenten slechts vier gemeenteraadsleden. Johan Van den Driessche zetelt in de Brusselse gemeenteraad en trekt opnieuw de Brusselse lijst. Daarnaast heeft de partij twee gemeenteraadsleden in Anderlecht en eentje in Jette.

Naast Van den Driessche zijn de opvallendste lijsttrekkers Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe (Ganshoren), de kabinetsadviseur van Theo Francken Laurent Mutambayi (Sint-Jans-Molenbeek) en kersvers ondervoorzitter van de partij Cieltje Van Achter (Schaarbeek).

Francken en Jambon moeten Brusselaar verleiden

Maar in eerste instantie worden de N-VA-boegbeelden Theo Francken en Jan Jambon uitgespeeld. Ze prijken vooraan op een folder die eerstdaags in heel Brussel verspreid wordt. De twee belichamen het veiligheidsdiscours waar de N-VA ook in Brussel voor staat en verbloemen meteen de relatieve onbekendheid van de lijsttrekkers. Het is sowieso moeilijk voor Nederlandstaligen om in Brussel veel stemmen te halen.

© isopix

Dat weet ook de N-VA. De partij zal de kiezer behalve in het Nederlands ook in het Frans en zelfs het Engels aanspreken. ‘Dat deden wij bij vorige verkiezingen ook al’, zegt Vanlouwe. ‘Onze folder is voornamelijk Nederlandstalig, maar ook de twee andere talen komen aan bod.’

Veiligheid, identiteit en welvaart zijn de thema’s die de partij in de verf wil zetten. De problemen in de Anderlechtse wijk Peterbos bewijzen voor Francken nogmaals dat het huidige bestuur op dat gebied tekortschiet. Anderlecht heeft met Eric Tomas een PS-burgemeester. ‘Dit kan absoluut niet getolereerd worden in de hoofdstad van Europa, dergelijk crapuleus gedrag van enkele allochtone jongeren. We blijven er op de gemeenteraad aandacht aan besteden. Er komen geen no-gozones in Anderlecht, niet als het van de N-VA afhangt’, zegt Francken.

Belangrijk opstapje naar 2019

De N-VA wil geen cijfer plakken op het aantal gemeenteraadsleden dat het in oktober in Brussel wil binnenhalen. ‘Het moeten en zullen er een pak meer zijn dan nu’, maakt Francken zich sterk. Ook al slaagt de N-VA er misschien niet in om in een van de Brusselse gemeenten mee te besturen, toch is de aanwezigheid in de gemeenteraad belangrijk, vindt hij. Al was het maar om dossiers te kunnen inkijken om zo oppositie te kunnen voeren en stennis te maken, zoals Van den Driessche bijvoorbeeld rond het Eurostadion heeft gedaan.

De partij gaat er ook prat op dat ze op eigen kracht naar de kiezer gaat. ‘De andere Nederlandstalige partijen hangen hun karretje meestal aan de lijst van een Franstalige zusterpartij’, zegt Vanlouwe. ‘Wij gaan zelfstandig met ons eigen verhaal naar de kiezer.’

N-VA hoopt bij de regionale verkiezingen in 2019 de vruchten te plukken van de lokale werking die vandaag wordt opgebouwd. Een Brusselse regering vraagt een meerderheid in elke taalgroep. Een Nederlandstalige partij die goed scoort heeft zo meteen een stevige hefboom in handen om de Brusselse regeringsvorming, en wie weet meer, te beïnvloeden. De partij mikt daarvoor ook openlijk op de kiezers van de MR. ‘Ik ben ervan overtuigd dat veel MR-kiezers een goed oor hebben naar het N-VA-verhaal’, zegt Francken.