© AP

Woordvoerster Trump: “Media verspreiden bewust fake news”

De Amerikaanse media verspreiden bewuste “fake news”. Zij doen dat om het Amerikaanse volk al even opzettelijk op het verkeerde spoor te zetten. Dat heeft de woordvoerster van president Donald Trump, Sarah Sanders Huckabee, maandag gezegd op de dagelijkse briefing van het Witte Huis. Op die briefing vielen ongewoon harde woorden.

Aanleiding zijn een paar niet aan het slechte weer te wijten recente uitschuivers van enkele grote media.

Zo zag nieuwszender CNN zich vrijdag verplicht een naar eigen zeggen baanbrekend bericht over de veronderstelde collusie tussen Trump en Rusland in te slikken. Het voorbije weekeinde kwam een journalist van de krant Washington Post in opspraak. Hij had op zijn privé-account een misleidende foto geplaatst van een Trump-bijeenkomst. De week voordien ontsloeg de zender ABC een reporter die in zijn berichtgeving over de Amerikaanse president een grove blunder schreef over Trumps voormalige veiligheidsraadgever Michael Flynn.

Alle reporters in kwestie zeiden te goeder trouw te hebben gehandeld en niet met opzet foute informatie te hebben verspreid. Probleem is dat dit hun betoog, dat Trump zelf een serieleugenaar is, dreigt te ondergraven.

Met uitzondering van de Republikeinse propagandazender Fox News bestempelt Trump zowat alle andere media als verspreiders van fake news. De jongste mediablunders zijn voor de president uiteraard koren op de molen. Het nieuwe aan de uithaal van Sanders is dat zij van opzettelijke leugens spreekt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer