Great War Remembrance Race boven de doopvont gehouden

© Photo News

In het bezoekerscentrum Westfront in Nieuwpoort is dinsdag de eerste editie van Great War Remembrance Race boven de doopvont gehouden. De eendagskoers, met start in Nieuwpoort en finish in Ieper, wordt op vrijdag 24 augustus gereden.

Het zal dit jaar exact 100 jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog, op 11 november, beëindigd werd in de buurt van het Franse Compiègne. Een ideaal gegeven vonden de organisatoren van Gent-Wevelgem om dit te gedenken met een nieuwe wielerwedstrijd, de Great War Remembrance Race. Men wil zo de historiek van de Eerste Wereldoorlog en een sportief gebeuren met elkaar laten versmelten. De GWRR situeert zich tussen de Cyclassics Hamburg, van 19 augustus, en de GP Bretagne Classic Plouay op zondag 26 augustus. De organisatoren hopen zo met hun wedstrijd een ideale tussenstop te zijn tussen beide races.

“Op 29 oktober 1914 werd het IJzergebied onder water gezet, waardoor de Duitse invasie in Nieuwpoort tot stilstand gebracht werd. Nieuwpoort werd hierdoor gedurende vier lange jaren, tussen 1914 en 1918, de eerste stad van het westelijk front en het beginpunt van 40.000 km loopgraven. Dat maakt van een Nieuwpoort een bijzonder geschikte locatie om het startschot te geven voor deze nieuwe eendagswedstrijd”, stelt burgemeester Geert Vanden Broucke van Nieuwpoort.

Na de start gaat het richting Westhoek, hét strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog. Passages doorheen Flanders Fields, met frontsteden als Passendale en Diksmuide, moeten de herinnering aan de Groote Oorlog levend houden. De eindmeet ligt in Ieper, waar ze als ‘vredesstad’ het herdenken van de Groote Oorlog als één van hun kerntaken beschouwen.

“De GWRR past ook binnen onze strategie om Ieper te profileren als wielerstad. De laatste jaren doen steeds meer wielerwedstrijden Ieper aan, maar deze wedstrijd is echt de top”, vindt burgemeester van Ieper, Jan Durnez.

(belga)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen