UCI-voorzitter vreest dat Chris Froome zal starten in de Ronde van Italië

Kan Chris Froome starten in de Ronde van Italië? Veel zal afhangen van een uitspraak in zijn salbutamol-affaire. UCI-voorzitter David Lappartient vreest dat die uitspraak niet voor de start van de Giro zal gebeuren, op 4 mei in het Israëlische Jeruzalem.

gvdl

Een camerateam van de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport kon de UCI-voorzitter aan de tand voelen omtrent de zaak Froome. Lappartient benadrukte nogmaals wat hij reeds meermaals heeft verteld, namelijk dat hij hoopt dat de uitspraak er nog komt voor de start van de Ronde van Italië. “Helaas weet ik niet wanneer de zaak Froome gesloten kan worden”, aldus Lappartient. “Ik hoop zo snel mogelijk maar ik vrees dat dit niet voor de start van de Giro zal zijn. We zijn nog steeds aan het ‘pushen’: zowel voor Team Sky, Chris Froome, de UCI als de organisatoren van de Giro zou het een goede zaak zijn mocht de uitspraak er voor de start van de Giro zijn. Tegelijkertijd is het een heel technische zaak geworden die heel wat tijd vergt.”

© Photo News

Lappartient zit tussen twee vuren. “We zouden niet graag hebben dat Froome aan de start van de Giro verschijnt zonder dat er een uitspraak is geweest. Tegelijkertijd moeten we de procedures volgen om de geloofwaardigheid van onze sport te garanderen.”

De procedures zijn lopende zonder dat er momenteel veel nieuws naar buiten komt. “Zelf kan ik ook geen toelichting geven aangezien we gebonden zijn aan de WADA-code”, zegt Lappartient. “De procedure verloopt via verschillende stappen, specifieke commentaren maak ik niet geven. Het antidopingtribunaal van de UCI en eventueel TAS zullen een uitspraak doen in deze zaak en ik hoop dat dit zo spoedig mogelijk het geval zal zijn.”

Chris Froome werd tijdens de voorbije Ronde van Spanje, die hij won, betrapt op een te hoge hoeveelheid salbutamol. Dit wijst niet automatisch op dopinggebruik maar Froome moet wel aantonen dat deze te hoge hoeveelheid niet het gevolg is van bewuste daad.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen