John Elkann in de garage van Ferrari tijdens de 6 uur van Imola.© Getty Images

Zoon van miljardenfamilie achter Fiat, Ferrari en Juventus boekt belangrijke overwinning na 20 jaar durende strijd

John Elkann (46) boekt een duur bevochten overwinning in de twintig jaar durende strijd met zijn moeder Margherita Agnelli. Inzet is de erfenis van het meest iconische miljardenimperium van Italië, dat onder meer Fiat, Ferrari en Juventus omvat.

Nico Tanghe

Van de rechtbank in Turijn mag Elkann (samen met zijn broer Lapo en zijn zus Ginevra) via de familiale vennootschap Dicembre voorlopig de controle behouden over het beursgenoteerde conglomeraat Exor en de rest van het immense Agnelli-imperium. Dat omvat niet alleen enkele van ’s werelds bekendste en meest geliefde automerken zoals Fiat, Chrysler, Ferrari, Alfa Romeo of Jeep. Ook de legendarische voetbalclub Juventus, het prestigieuze tijdschrift The Economist en recent zelfs het Nederlandse Philips zijn inmiddels (deels) familiebezit.

LEES OOK. Strijd tussen erfgenamen van Fiat: moeder en zoon al 20 jaar verwikkeld in juridisch schandaal

Elkann was amper 28 jaar toen hij twee decennia geleden na de dood van zijn grootvader Gianni Agnelli (die van autoconstructeur Fiat in eigen land een grootmacht maakte) plots de controle kreeg over het miljardenimperium van een van de meeste iconische industriële families van Europa. Twintig jaar later staat hij binnen zijn eigen familie nog steeds ter discussie.

Ondanks forse beschuldigingen van fraude geuit door moeder Margherita ziet de rechtbank in Turijn geen graten in de juridische structuur en opzet van Dicembre. Dat is de familiale vennootschap boven het complexe Agnelli-imperium, die onder controle staat van John Elkann en via het tussenvehikel Giovanni Agnelli BV de controle heeft over de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Exor. Al bestaat er volgens het vonnis nog wat onduidelijkheid over de authenticiteit van een aantal documenten die de kleinzoon van Gianni Agnelli ter verdediging aan de rechtbank voorlegde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER