Engelse dartster weigert het op te nemen tegen Nederlandse transvrouw: “Ik speel niet tegen een man op een vrouwenevent”

Opnieuw komt de Nederlandse dartster Noa-Lynn van Leuven in een heisa terecht. Normaal nam ze het in de kwartfinale van de WDF Denmark Open in Esbjerg op tegen Deta Hedman, maar de 64-jarige Engelse vrouw trok zich terug uit het toernooi. De reden: ze wil het niet opnemen tegen transgenders.

jnvn

“Ik speel niet tegen een man op een vrouwenevenement”, zei Hedman tegen de Duitse krant Bild. Het is niet de eerste keer dat Hedman zich uitspreekt tegenover het beleid van dartsbonden omtrent transgenders. De veteraan riep eerder op om transatleten uit te sluiten van vrouwentoernooien. In 2023 zei ze dat transvrouwen voordelen hebben ten opzichte van biologische vrouwen. Hedman beargumenteerde dat meisjes in de puberteit allerlei ongemakken moeten doorstaan, die jongens nu eenmaal niet meemaken.

Supporters van Hedman waren het eens met haar beslissing om het in de kwartfinale niet op te nemen tegen Van Leuven. De fans boden de dartster een compensatie aan voor het verloren prijzengeld. Denmark Darts besloot haar toch uit te betalen voor het evenement, omdat ze verteld zou hebben dat ze ziek is. Hedman was het niet eens met die bewering en reageerde op X. “Geen nepziekte. Ik zei zelf dat ik niet tegen een man zou spelen op een vrouwenevenement.” De 64-jarige Engelse begon ook een campagne op X voor het beschermen van vrouwensport.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet de eerste rel voor Van Leuven

Het is niet de eerste keer dat Van Leuven het middelpunt is van een rel. Eind maart stapten Anca Zijlstra en Aileen de Graaf uit het Nederlands dartsteam omdat ze veel moeite hadden om met een trans vrouw in een team te zitten. “Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands team uit te komen, omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam. Het is tijd om te gaan”, schreef Zijlstra destijds op Facebook. Opmerkelijk genoeg heeft Zijlstra recent op haar Facebook-account haar profielfoto veranderd in hetzelfde plaatje als waarmee Hedman haar campagne vorm geeft.

De 27-jarige Van Leuven krijgt het hard te verduren.© ANP / Olaf Kraak Fotografie

De Nederlandse dartsbond wees erop dat de 27-jarige dartster volgens de regels wel degelijk speelgerechtigd is bij de vrouwen. “Noa-Lynn voldoet aan de regels en richtlijnen die we internationaal over gender- en seksediverse personen hebben afgesproken. Zij gaat als vrouw door het leven en dat staat ook in haar paspoort, dus wij staan er helemaal achter dat ze bij de vrouwen meedoet”, zegt directeur Paul Engelbertink.

PDC-baas Matthew Porter reageerde in een podcast als volgt op de Nederlandse dartsrel: “De bagger die zij over zich heen krijgt, is onacceptabel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Darts