© RR

“Meer dan duizend hechtingen na aanval hond”: echtgenoot slachtoffer maakt zich grote zorgen

De 64-jarige Chris Spillebeen uit Grobbendonk zal nooit meer kunnen zien na de aanval door haar Amerikaanse bulldog vorige woensdag. “De vraag is hoe ze daarop gaat reageren”, zegt haar man.

Hans Otten

© rr

Chris Spillebeen liet woensdag haar vier jaar oude Amerikaanse bulldog Spiky uit toen ze in de Hendrik Consciencestraat in Grobbendonk plots in elkaar zakte. “Chris heeft al lang suikerziekte, al heeft het tien jaar geduurd voor we dat wisten”, vertelt haar man Paul Van den Eynde. “Waarschijnlijk heeft ze door een lage suikerspiegel een flauwte gekregen en is ze bovenop de hond gevallen. In paniek heeft hij haar aangevallen en in haar gezicht en schedel gebeten. De rest van haar lichaam is onbeschadigd.”

Een passant kon de hond van het slachtoffer wegtrekken. Het dier kalmeerde daarna, maar de 64­jarige vrouw was er zeer erg aan toe. Ze werd in kritieke toestand naar het Universitair Ziekenhuis in Edegem overgebracht, waar ze dezelfde dag nog verscheidene operaties onderging.

“Ze is een groot deel van haar hoofdhuid kwijt, de hond heeft haar daar duidelijk vastgegrepen. Boven haar wenkbrauwen hebben de dokters meer dan duizend hechtingen moeten aanbrengen. Eén oog is ze gewoon kwijt, het andere is geperforeerd. Ze is blind voor de rest van haar leven.”

Kunstmatige coma

Wegens de pijn die ze zou ervaren, houden de artsen haar zeker nog tot en met vandaag in een kunstmatige coma. ”Ja, ze gaat erdoor komen, maar dan beginnen de problemen pas”, zegt haar echtgenoot bezorgd. “Zij gaat haar toestand nooit willen aanvaarden. Maar ik wil een van mijn ogen aan haar afstaan, zodat ze weer kan zien. Ik heb op internet gezien dat de medische wereld dit tegenwoordig kan, zolang er nog een oogzenuw aanwezig is.” Al spreken artsen dat wel tegen: bepaalde delen van het oog transplanteren kan wel, een volledig oog (nog) niet.

Paul en Chris zijn 25 jaar getrouwd en grote dierenvrienden. Spiky was beste maatjes met hun zeven katten. “We hebben de Amerikaanse bulldog vier maanden geleden in huis gehaald. Die hond heeft nooit iets gedaan, was nooit agressief. Soms was hij tijdens het spelen wat hevig, maar hij bedelde bij iedereen altijd om een knuffel. Zelfs toen hij het dodelijke spuitje kreeg, gaf hij geen kik.”

“Het is een tragisch ongeval, waaraan mijn vrouw noch mijn hond iets kon doen. De vraag is ook hoe nu haar houding is tegenover honden. De kans is groot dat we nu een blindengeleidehond nodig hebben. Financieel gaat dat voor ons heel zwaar worden.”