beeldverhaal

Chocolade voor de show op het WK banketbakken

Een detail van de haan die het Franse team een zilveren plak opleverde.© Romain Doucelin/belga

Showchocolade, ijssculpturen die smelten op je tong en zoete zondes die het culturele erfgoed van je land representeren. Op het wereldkampioenschap banketbakken dat afgelopen weekend plaatsvond, kon je de nationale trots ontwaren in verrukkelijke toetjes.

Gunther Truijen

Het tweejaarlijkse WK banketbakken vat je aan met een zorgvuldig samengesteld team van drie specialisten: één iemand buigt zich over het toetje van chocolade, het koelste hoofd denk na over ijs en een derde zoete geest gaat met suiker aan de slag. Elk trio werkt drie desserts uit en het resultaat moet het land van de deelnemers representeren. Ze krijgen daar negen uur de tijd voor. Afgelopen weekend namen 22 landenteams de handschoen op. Een jury oordeelde op basis van smaak, uitzicht en de mate waarin het thema erfgoed tot uiting kwam.

Ondanks het thuisvoordeel – de wedstrijd vond plaats in Lyon – moesten de Fransen Japan laten voorgaan. De winnaars leverden volgens de jury een nog net iets afgeliktere toespijs af. Maleisië kaapte het brons weg en het Belgische nationale team strandde op de vijfde plek.

Trotse Fransen bij het chocoladen dessert dat hen een zilveren medaille opleverden.© Romain Doucelin/belga

Mexico tekende present met een dodenmasker om in te bijten.© Romain Doucelin/belga

Zoetigheden door het Marokkaanse team.© Romain Doucelin/belga

Hiermee kwam het Belgische team voor de dag.© Reynaud Julien/belga

De Belgen droegen een outfit die bij de sfeer van hun dessert paste.© Reynaud Julien/belga

Het meesterwerk dat Japan een gouden plak opleverde.© Reynaud Julien/belga

Hier kan je de Filipijnen proeven.© Reynaud Julien/belga

Een detail van het werk dat de Chinezen op tafel toverden.© Romain Doucelin/belga

De finale assemblage van de desserts bij team Colombia. Echt alles moet in balans zijn.© Reynaud Julien/belga