Direct naar artikelinhoud
Universiteit Gent

Sociaal experiment aan UGent: hoe reageren studenten op provocerende stellingen van professoren?

Sociaal experiment aan UGent: hoe reageren studenten op provocerende stellingen van professoren?
Beeld BELGA

De Universiteit Gent heeft de voorbije weken een ongebruikelijk sociaal experiment uitgevoerd op de eigen studenten. Ze liet hun professoren dubieuze, onjuiste stellingen innemen om de studenten uit te dagen om kritisch na te denken. De studenten zelf wisten niets af van het bewuste experiment.

Professoren zoals Johan Braeckman (wijsgerige antropologie) en Mirjam Knockaert (ondernemerschap) introduceerden in hun les dubieuze, provocerende of zelfs totaal verkeerde uitspraken zoals ‘Armoede is een erfelijke ziekte’ en ‘Vrouwenbesnijdenis is de beste manier om infecties te vermijden’. 

De universiteit wilde via het experiment zien hoe ver studenten kunnen worden gedreven vooraleer ze reageren. Slechts enkele studenten durfden in een overvolle aula openlijk de professor tegen te spreken (zie filmpje hieronder). In de auditoria was het een wisselend verhaal. Op een prof die zei dat de studenten slaven zijn van hun smartphone, kwam er bijvoorbeeld wel meer reactie.

Affiches overplakt of weggerukt

Er kwamen ook heel wat reacties op bepaalde affiches die werden overplakt of weggerukt. De universiteit hing posters op in Gent en Kortrijk om reacties uit te lokken op opvallende stellingen gegrepen uit het dagelijkse leven. 

Rik Van de Walle, rector van Universiteit Gent, zegt dat er nood is aan mensen en instellingen die durven en mogen tegenspreken, zonder het debat te moeten winnen. "De UGent is een kritische universiteit met een duidelijke stem in het maatschappelijk debat. We durven te denken, dat zit in ons DNA en we moedigen iedereen aan dat ook te doen."