Direct naar artikelinhoud
NieuwsChampions League

Dortmund wint heenmatch halve finale van PSG in eigen huis met kleinste verschil

Dortmund wint heenmatch halve finale van PSG in eigen huis met kleinste verschil
Beeld AFP

Kylian Mbappé in de Champions League-finale? Het is nog verre van zeker. In Dortmund zag de Franse superster zijn gelijkmaker op de binnenkant van de paal stranden. De Duitsers haalden het dankzij een knappe goal van Füllkrug met 1-0 van PSG, dat volgende week in Parijs de scheve situatie zal moeten rechttrekken.

en

Alle ogen en ballen op Kylian. Kon Mbappé in het eerste bedrijf van de halve finale die Gelbe Wand het zwijgen opleggen? Lukte dat, dan zou Wembley - het laatste kunstje bij PSG voor zijn droomtransfer naar Real Madrid - al lonken. Het liep ietwat anders uit voor de steraanvaller van de Parijzenaars. Hummels en Schlotterbeck speelden kort bij elkaar en hielden zo de rangen goed gesloten tegen die snelheidstreinen uit Frankrijk. Slechts een enkele keer kon Mbappé zich met een klasseflits vrijspelen.

Dortmund en PSG hadden elkaar eerder in de groepsfase ontmoet: 1-1 in Dortmund, 2-0 in Parijs. Vier maanden later bleek er veel veranderd. Dortmund versterkte zich in de winter namelijk met Maatsen en Sancho, met name die laatste was dominant. Constant gezocht, vingervlug. Onherkenbaar vergeleken met zijn periode bij Manchester United. Dortmund huurt de Engelse winger sinds Nieuwjaar en wil graag met hem verder. Logisch als je hem nu bezig zag.

Dreiging

Het was wel PSG dat het eerst dreigde. Het schot van Dembélé, ex-Dortmund, zoefde naast. Verder had de ploeg van Luis Enrique vooral veel balbezit, maar gevaarlijk worden was nog wat anders.

Dortmund koos niet voor de stereotiepe energieke start en kroop in eerste instantie achteruit. Risico’s werden geschuwd. PSG had de controle, maar kon in dat overtal van geel-zwarte verdedigers Mbappé nauwelijks vinden. Barcola zat niet in de match. En dus groeide beetje bij beetje het vertrouwen van de thuisploeg, al blokte Marquinhos het schot van Brandt af.

Het doelpunt van Niclas Füllkrug viel dan ook uit het niets. Schlotterbeck - hoe Duits kan een naam zijn? - verstuurde de bal naar de spits, die achter de Franse verdediging was weggeglipt. Onberispelijk schoot hij ’m met een lage schuiver binnen: 1-0. Los gingen ze in de propvolle tribunes van het Signal Iduna Park.

Ontsnapping

Vlak voor rust ontsnapten Mbappé en PSG zelfs aan een dubbele achterstand. Sabitzer - het goudhaantje in de kwartfinales - kreeg een vrije schietkans, maar trof de vuisten van Donnarumma.

Het moet anders, dachten ze bij PSG. Het ging een versnelling hoger spelen en dat resulteerde vrijwel meteen aan het begin van de tweede helft in twee megakansen. Mbappé - toch weer hij - krulde op de binnenkant van de paal. Vijf seconden later deed Hakimi hetzelfde. Beide spelers zagen de bal erin gaan. Even daarna zette Marquinhos op Kevin De Bruyne-achtige wijze voor op Ruíz. De kopbal van de Spanjaard was niet op het niveau van de pass.

Kansen

Net als je dacht dat Dortmund rijp was voor een tegengoal kreeg het een enorme kans op de 2-0. Sancho snelde er weer een keer langs, haalde achterlijn en vond Füllkrug, die van dichtbij hoog over schoot. Tja, ondanks al zijn enthousiasme heeft de spits zijn beperkingen… Het dient gezegd dat Dembélé tien minuten voor tijd een al even grote doelkans om zeep hielp.

Het bleef bij 1-0. Dinsdag zal in het Parc des Princes blijken of die marge voldoende is voor Borussia Dortmund.