Dutordoir moet doen wat deze drie niet konden

© BELGA

Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS, maakte gisteren brandhout van de werking van het spoorbedrijf. “Het moet allemaal anders en beter.” Precies dezelfde analyse die haar voorgangers ook al maakten. Maar Karel Vinck, Marc Descheemaecker en Jo Cornu liepen uiteindelijk alle drie met hun hoofd tegen een muur van politieke bemoeienissen en stugge, machtige vakbonden. En de NMBS? Die draait nog altijd vierkant.

agy, hnd,

Net zoals haar voorgangers moet Sophie Dutordoir een mijnenveld opruimen eer ze de NMBS kan moderniseren en voor een betere dienstverlening kan zorgen. Een kort lijstje.

Politieke bemoeienissen

De NMBS is een overheidsbedrijf en moet het dus met een politiek samengestelde raad van bestuur doen, maar de greep van de politiek is bijzonder groot. Ook op andere niveaus. Dutordoir wil dat het spoor zelf zijn boontjes kan doppen, maar bij veel beslissingen wil de politiek meepraten.

Liberalisering voorbereiden

Binnen enkele jaren mogen ook buitenlandse treinen op de Belgische sporen rijden. De NMBS tegen dan zo concurrentieel maken dat ze kan opboksen tegen buitenlandse maatschappijen wordt een zware klus. Zeker met een bedrijf waar 95 procent van de werknemers vastbenoemd is, de werking zwaar en log is, de vakbonden veel macht hebben en het digitaal tijdperk nog ­altijd niet helemaal is doorgebroken.

© Photo News

Geldgebrek

De NMBS krijgt deze ­regeerperiode een pak minder geld én zit met een schuldenberg van drie miljard euro. En toch vraagt Dutordoir geen extra geld aan de regering. Ze wil geen grote en onnodige projecten meer, hoopt op meer reizigers en inkomsten en gaat gronden en gebouwen verkopen. Op die manier moet de NMBS uit de rode cijfers raken. Maar de opdracht is loodzwaar.

Vakbonden, Fontinoy en Infrabel

Het wordt voor Dutordoir constant rijden en achteromkijken. De relatie met dat andere spoorbedrijf ­Infrabel (dat de infrastructuur beheert) is al jaren slecht. Daarnaast moet de nieuwe CEO ook de bonden meekrijgen. Zo niet, dreigen nog maar eens nieuwe stakingen. De discussie over een privatisering en de afschaffing van de vaste benoeming helpen haar niet echt. En tot slot is er nog de voorzitter van de raad van bestuur Jean-Claude Fontinoy, de vertrouweling van MR-vicepremier Didier Reynders die heel veel macht heeft en ook met Dutordoirs voorganger Jo Cornu overhoop lag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer