Dag op dag 23 jaar geleden: de “I’m back”-terugkeer van Michael Jordan (maar deze keer niet met nummer 23)

Vraag honderd mensen om de volgens hen beste atleet ooit te benoemen en een groot deel zal ongetwijfeld Michael Jordan zeggen. De Amerikaan was meer dan een basketballer, maar kende naast veel hoogtepunten ook enkele dieptepunten. Zo ging hij in 1993 op pensioen na het winnen van zijn derde opeenvolgende NBA-titel. Op 19 maart 1995 maakte MJ echter zijn wederoptreden. Vandaag exact 23 jaar geleden dus.

vtvn

Jordan maakte het rugnummer 23 populair door zijn combinatie van atletisch vermogen, winnaarsmentaliteit en charisma. ‘Be Like Mike’ werd een levensstijl want iedereen wilde Jordan zijn. Na drie opeenvolgende triomfen met zijn Chicago Bulls vond Jordan het in 1993 echter genoeg geweest. MJ vond niet genoeg uitdaging meer in de NBA en de dood van zijn vader in juli was een verzwarende factor voor zijn eerste pensioen.

Vier maanden later tekende hij een contract bij het opleidingsteam van baseballclub Chicago White Sox. Een groot succes werd die passage echter niet en in maart 1995 keerde MJ terug naar de NBA. Op 18 maart stuurde hij een persbericht de wereld in met de legendarische woorden “I’m back”. Een dag later trad hij met de Bulls aan tegen de Indiana Pacers van Reggie Miller.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jordan speelde niet met zijn nummer 23 want de Bulls hadden dat rugnummer geschrapt als eerbetoon aan de beste basketter ooit. MJ trad daarom aan met nummer 45, waarmee zijn oudere broer speelde tijdens diens jeugdjaren. Jordan miste zijn eerste zes schoten maar scoorde uiteindelijk negentien punten, zes rebounds, zes assists en drie steals. De Bulls verloren de partij wel met 103-96.

Vier wedstrijden later vond Jordan zijn allerbeste vorm terug. In het legendarische Madison Square Garden scoorde MJ liefst 55 punten tegen de New York Knicks. Een prestatie die al snel bekend kwam te staan als de “Double-Nickel”.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen