Luister naar

Terroristen ISIS en al-Qaeda krabbelen op

Nieuws
Nog altijd zijn tussen de twintig- tot dertigduizend ISIS-strijders in Syrië en Irak aanwezig. Zij vormen een groeiend gevaar, evenals het zich herstellende terreurnetwerk al-Qaeda, waarschuwen de Verenigde Naties.
Gerhard Wilts
woensdag 15 augustus 2018 om 03:00
Ravage na een aanslag met een autobom in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Dat is een van de landen waar al-Qaeda zijn invloed uitbreidt.
Ravage na een aanslag met een autobom in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Dat is een van de landen waar al-Qaeda zijn invloed uitbreidt. ap / Farah Abdi Warsameh

New York

In een maandag verschenen rapport signaleren de VN de veerkracht van beide terreurgroepen. ISIS heeft tot 30.000 extremistische strijders beschikbaar, ongeveer gelijk verdeeld over Syrië en Irak, met daarnaast drie- tot vierduizend jihadisten in Libië. Belangrijke leiders zouden zich in Afghanistan hebben gehergroepeerd, aldus het halfjaarlijkse VN-overzicht.

De terroristische beweging vormt een toenemende bedreiging, ondanks dat ze afgelopen jaar uit bolwerken als Mosul (Irak) en Raqqa (Syrië) is verdreven. ISIS is nog steeds in staat aanslagen uit te voeren op Syrisch grondgebied. En hoewel de extremistische strijders nauwelijks voet aan de grond hebben in Noord-Irak, blijven zij actief door ‘slapende cellen die zich schuilhouden in de woestijn’, zo staat in het rapport.

Vooral in het dichtbevolkte kamp Rukban – in het zuiden van Syrië, langs de grens met Jordanië – zouden nieuwe ISIS-cellen actief zijn met de handel in wapens en drugs. Bedoeïenen smokkelen deze strijders naar andere gebieden, meldde Kurdistan24. De Syrische rebellengroep Maghawir al-Thawra (MaT) jaagt met Amerikaanse ondersteuning op deze jihadisten; in de afgelopen weken zijn meer dan dertig ISIS-militanten door MaT gearresteerd. Die aanpak moet de nederlaag van ISIS verzekeren, zei de Amerikaanse generaal Patrick Roberson tegen nieuwszender Kurdistan24.

al-Qaeda

De stroom buitenlandse strijders naar ISIS in Syrië en Irak is tot stilstand gekomen, meldt het VN-rapport. Maar ‘de stroom in omgekeerde richting blijft, hoewel langzamer dan verwacht, een serieuze uitdaging’. Hoewel het aantal terreuraanslagen in Europa is gedaald, signaleren de VN dat sommige regeringen meer dan voorheen rekening houden met de onderliggende drijvende krachten achter het terrorisme. Die landen menen dat de vermindering van aanvallen waarschijnlijk tijdelijk zal zijn totdat ISIS is hersteld en gereorganiseerd, en al-Qaeda zich weer laat gelden ‘in de terroristische arena’.

Want het terreurnetwerk al-Qaeda versterkt zich wereldwijd. Het is volgens de VN inmiddels veel sterker dan ISIS. De leiders van al-Qaeda in Irak zijn ‘prominenter geworden’ en werken samen met de hoogste leider van de terreurbeweging, Ayman al-Zawahri. Deze legt zijn autoriteit ‘effectiever op dan hij vroeger kon, ook over gebeurtenissen in Syrië’, stellen VN-experts. Al-Qaeda breidt zijn invloed fors uit in Somalië, Jemen, Zuid-Azië en West-Afrika, met name in het grensgebied van Mali en Niger.

Nu het fysieke kalifaat grotendeels is vernietigd, transformeert ISIS zich van een ‘proto-staat naar een verborgen terreurnetwerk, een proces dat het verst gevorderd is in Irak’, staat in het rapport. De samenstellers wijzen erop dat de door ISIS opgelegde discipline intact is gebleven en dat leider Abu Bakr al-Baghdadi ‘ondanks zijn gebreken’ nog altijd de touwtjes in handen heeft.

meest gezocht

De Arabische nieuwssite al-Sumeri­yeh zegt op basis van Iraakse bronnen dat al-Baghdadi stervende is, nadat hij zwaargewond was geraakt bij een luchtaanval in Syrië afgelopen juni. De meest gezochte terrorist, op wiens hoofd 25 miljoen dollar staat, zou ernstig hersenletsel hebben. Over zijn opvolging zou intern een felle machtsstrijd zijn uitgebroken: Iraakse commandanten zijn tegen de voordracht van de Tunesiër Abu Othman Tunisi als opvolger voor al-Baghdadi. <

broeinesten van terreur per regio

De VN-experts hebben de terreurdreiging naar regio’s uitgesplitst. Dat levert het volgende beeld op.

Arabisch schiereiland: Al-Qaeda heeft tot 7000 strijders in Jemen, terwijl ISIS er hooguit 500 handlangers heeft.

Europa: Hoewel de terreurdreiging vorig jaar groter was, maken Europese landen zich steeds meer zorgen over de toegenomen gevechtservaring van terroristen, bijvoorbeeld als het gaat om het gebruik van drones, bommen in auto’s en andere explosieven.

Noord-Afrika: Naar schatting 3500 ISIS-strijders verschuilen zich in Libië. Zij staan op goede voet met circa duizend strijders in de Sinaï (Egypte). Al-Qaeda is bezig met een comeback in Libië.

West-Afrika: Al-Qaeda is steeds vaker betrokken bij aanslagen tegen Franse en Amerikaanse doelwitten in de Sahelregio.

Oost-Afrika: Al-Shabaab, dat is gelieerd aan al-Qaeda, blijft de meest dominante terreurgroepering in Somalië. ISIS is er ‘zwak en fragiel, maar niettemin bedreigend’.

Centraal- en Zuid-Azië: In de grensregio van Pakistan en Afghanistan vormt zowel al-Qaeda als ISIS een gevaar, maar al-Qaeda is ‘intellectueel sterker’. Niet nader genoemde VN-landen wijzen op de komst van nieuwe ISIS-strijders uit Algerije, Frankrijk, Rusland, Tunesië en Midden-Aziatische landen.

Zuidoost-Azië: Op de Filipijnen groeit ISIS tegen de verdrukking in. Rekruten uit Indonesië gebruiken gezinsnetwerken om zelfmoordaanslagen uit te voeren in de Indonesische archipel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.