Luister naar

Iraanse president en regering in het nauw

Nieuws
De crisis in Iran is zo diep dat de opperste leider Khamenei de schuld probeert af te schuiven. Doodvonnissen voor corruptie moeten de onrust onder de bevolking bezweren.
Jan van Benthem Jan van Benthem
woensdag 15 augustus 2018 om 03:00

Teheran

In een poging de onrust in Iran te bezweren, heeft ayatollah Khamenei harde kritiek geuit op de regering van president Rohani. De slechte economische situatie en de vrije val van de Iraanse munt is eerder te wijten aan ‘intern mismanagement’ en corruptie dan aan de Amerikaanse sancties, zei hij maandag in een toespraak.

Khamenei verbood de regering-Rohani, met de Verenigde Staten te onderhandelen over een nieuw nucleair akkoord. ‘Net als imam Khomeiny dat deed, leg ik een ban op onderhandelingen met de VS’, citeert het Iraanse nieuwsbureau FarsNews de ayatollah. Hij beschuldigde president Rohani ervan, bij de onderhandelingen ‘de rode lijnen’ van de opperste leider te hebben overschreden.

wanbestuur

De uitspraken komen een week nadat nieuwe sancties door de VS tegen Iran van kracht werden. De sancties zijn verbonden met het opzeggen van het nucleaire akkoord met Iran door de VS. De Europese Unie handhaaft het akkoord wel, maar grote Europese bedrijven hebben al hun investeringen in Iran stilgelegd. President Trump dreigde begin vorige week met maatregelen tegen hen als ze zaken zouden blijven doen met Iran. Pal daarop maakte Daimler, de eigenaar van onder meer Mercedes-Benz, bekend dat het ‘tot nader order’ de activiteiten in Iran staakt. Ook PSA (Peugeot en Citroën) en Siemens stopten met gezamenlijke projecten in Iran.

Volgens ayatollah Khamenei worden de economische en financiële problemen van Iran eerder veroorzaakt door ‘nalatigheid en wanbestuur’ dan door de sancties.

Zaterdag keurde Khamenei het instellen van bijzondere rechtbanken voor ‘een snel en rechtvaardig vonnis over corrupte financiële criminelen’ goed, aldus de Iraanse staatsmedia. De rechtbanken kunnen ook doodvonnissen uitspreken voor verdachten die ‘de economie verstoren en corrupt maken’.

protesten

De harde aanpak is een antwoord op de aanhoudende protesten in het land tegen de enorme waardedaling van de Iraanse munt en de groeiende tekorten, op vrijwel alle terreinen. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch reageerde met een verklaring dat ‘executies, een onmenselijke en onherroepelijke straf, nooit het antwoord zijn en in dit geval alleen afleiden van andere oorzaken van deze economische onrust’.

Sinds het begin van dit jaar heeft de Iraanse rial al meer dan de helft van zijn waarde verloren. President Rohani is twee weken geleden door het Iraanse parlement gesommeerd binnen een maand in het parlement te verschijnen om antwoorden te geven. Afgelopen woensdag dwong het Iraanse parlement minister Ali Rabei van Werkgelegenheid en welzijn al tot ontslag.

In straatprotesten klinkt vaak de roep om het vertrek van Khamenei. Zondag waren er demonstraties in de Grand Bazaar in Teheran, waar ook weer de slogan ‘Dood aan de dictator, dood aan Rohani, dood aan Khame­nei’ werd geroepen.

streng gestraft

Maatregelen als het ontslag van de directeur van de centrale bank enige tijd geleden en de arrestatie van de vicedirecteur Ahmad Araqchi wegens ‘economische misdaden’ hadden geen enkel effect. Dinsdag maakte het hoofd van de politie in Teheran, Hossein Rahimi, bekend dat er inmiddels 850 personen zijn ‘opgeroepen voor ondervraging in verband met grote politiedossiers over economische delicten’, meldde de Perzische afdeling van de BBC.

De crisis wordt verergerd door de staking van vrachtwagenchauffeurs, waardoor een groot tekort aan brandstof ontstond. Afgelopen week stonden honderden stadsbussen bij Teheran te wachten om te kunnen tanken. Maar maandag meldde persbureau FarsNews naast de speech van Khamenei nog de presentatie van een ‘nieuwe, radarontwijkende, raket met uiterste precisie’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.