'Asielhotel' Albergen mag van rechter doorgaan

Nieuws
De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.
anp
donderdag 18 april 2024 om 13:27 aangepast 13:59
Afbeelding
beeld anp

Inwoners van Albergen stapten naar de bestuursrechter in een poging de komst van het 'asielhotel' tegen te houden. In augustus 2022 gaf staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) het COA toestemming om een asielzoekerscentrum te openen in het voormalige hotel 't Elshuys in het Twentse Albergen. Daarmee passeerde het kabinet voor het eerst een gemeente die niet wil meewerken aan de komst van een azc. In later overleg met de gemeente Tubbergen is het aantal te huisvesten asielzoekers van driehonderd verlaagd naar 150.

Het COA mag verder met het voorbereiden van de komst van 150 asielzoekers, aldus de rechter.

Voorlopig oordeel

De rechter ziet geen onaanvaardbare aantasting van het woon- en leefklimaat van omwonenden, zoals de bewoners in hun bezwaar kenbaar maakten. Zo verwachten de omwonenden onder meer geluidsoverlast van het asielzoekerscentrum. In het hotel waren tachtig bezoekers toegestaan, in het azc komen 150 personen tijdelijk te wonen. Het type activiteiten in het gebouw verschilt echter weinig van dat van een hotel, aldus de rechter. Ook gevoelens van onveiligheid worden ingeperkt doordat een beheerder in het pand aanwezig is. Ook is het COA 24 uur per dag bereikbaar voor omwonenden. Wel benadrukt de rechtbank dat het hier een voorlopig oordeelt betreft. Een zogeheten bodemprocedure loopt nog.

De komst van het asielzoekerscentrum zorgt voor veel protest en onrust in het dorp. In januari werd het nog leegstaande pand beschoten met een luchtbuks. Eind maart werd nog een 48-jarige man uit Albergen aangehouden op verdenking van het bedreigen van de burgemeester van de gemeente Tubbergen. De bedreigingen hielden ook verband met de komst van de opvang.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro).

Afbeelding

Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling 'nog eenmaal' verleent.

Afbeelding

Fietser (88) komt om na aanrijding door auto op N357 in Friesland

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

Afbeelding

Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht.

Afbeelding

Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

Afbeelding

300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.