Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

Nieuws
De wet die de sluiting van het Groningenveld regelt, gaat vrijdag al in. Eerder werd gesproken over 1 mei. De koning heeft de wet woensdag ondertekend, nadat de Eerste Kamer dinsdag tegen middernacht voor definitieve sluiting van het gasveld had gestemd.
anp
donderdag 18 april 2024 om 13:12
Afbeelding
beeld anp

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) gaat vrijdag naar Groningen toe, om de wet daar symbolisch te ondertekenen.

"Na jarenlange inzet van vele Groningers is de definitieve sluiting van het Groningenveld een feit. Eindelijk is er zekerheid", schrijft Vijlbrief op X. "We hebben woord gehouden: de gaskraan is dicht en blijft dicht. Dat betekent niet dat alle ellende is opgelost, maar wel dat de bron er van is weggenomen."

Uitstel

Het kabinet had aanvankelijk voorgesteld de gaskraan in het Groningenveld op 1 oktober te sluiten. Vijlbrief had geen enkele moeite met het verzoek van de Tweede Kamer om die naar voren te halen. "Ik vind 1 mei een mooie datum, ik vind 15 april ook een prachtige datum", zei hij begin maart in een debat met de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer dreigde vorige week roet in het eten te gooien, omdat de VVD had gevraagd om uitstel van de stemming. Dat leidde tot boosheid en ongerustheid. Dinsdagavond laat stemde de senaat alsnog over het voorstel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fietser (88) komt om na aanrijding door auto op N357 in Friesland

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

Afbeelding

Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht.

Afbeelding

Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

Afbeelding

300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

Afbeelding

Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn.

Afbeelding

Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.