Kamp C en Thomas More slaan opnieuw de handen in elkaar.© Marc Peeters

Op Kamp C wordt opnieuw geprint met beton: “Nog baanbrekender omgaan met bouwmaterialen”

Oosterwijk -

Op het domein van Kamp C in Oosterwijk (Westerlo) is opnieuw een 3D-betonprinter geïnstalleerd. De printer moet een meerwaarde bieden aan de opleiding Bouw van de Thomas More-hogeschool. De studenten kunnen in eenzelfde adem ook kennismaken met het totaalpakket rond duurzaam bouwen dat op Kamp C wordt aangeboden.

Marc Peeters

Op de site van Kamp C werd enkele jaren geleden een enorme 3D-betonprinter opgebouwd. Uit die printer rolde een volledige woning met verdieping die je nog altijd op Kamp C kan bekijken. Voor de realisatie van dit proefproject sloegen Kamp C en de hogeschool de handen in elkaar. Nu gaan ze nog een stapje verder.

“We willen een opleidingscentrum creëren dat studenten en professionals voorbereidt op de toekomst van de bouwsector”, zegt gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V). “De focus van de studenten zal liggen op het printen van maatschappelijk ondersteunende prototypes met duurzame materialen.”

“We willen een opleidingscentrum creëren dat studenten en professionals voorbereidt op de toekomst van de bouwsector”

Kathleen Helsen

Gedeputeerde provincie

LEES OOK. Isolatieplaten van schimmels en wandtegels gemaakt door bacteriën: het biohuis van de toekomst staat in Westerlo

Lieve Gios, opleidingsmanager Bouw bij Thomas More gelooft sterk in de kracht van een samenwerking tussen academische instellingen, bedrijven en praktijkgerichte organisaties. “Met deze 3D-betonprinter en de plannen voor een opleidingscentrum zijn we vastbesloten samen de leiding te nemen in deze spannende en transformerende technologie.”

Een voorbeeld van een structuur die uit de betonprinter is gerold.© Hans Otten

Verder onderzoek van de al eerder toegepaste technieken is een belangrijke opdracht voor de studenten. De productie van cement, een ingrediënt voor de productie van beton, stoot veel CO2 uit. En dat is minder goed nieuws voor het milieu. “Daarom wordt er momenteel geëxperimenteerd met nieuwe mengsels die minder cement bevatten”, weet Kathleen Helsen.

LEES OOK. Wereldprimeur in Westerlo: 3D-printer maakt betonwoning met twee verdiepingen

“Grotere granulaten of vezels kunnen alternatieven zijn. Maar de deugdelijkheid daarvan moet uiteraard getest en onderzocht worden. Dat zijn we momenteel aan het doen in samenwerking met een Duits bedrijf.”

“We testen onder meer hoe vlot het mengsel uit de printer vloeit en hoe snel we het volgende laagje kunnen spuiten”, zegt één van de bedieners van de installatie.” Er wordt zelfs gezocht naar alternatieven zonder cement.

Een nieuw mengsel wordt uitgetest.© Marc Peeters

Het is niet meer de bedoeling om in Westerlo opnieuw een woning uit de printer te laten rollen. De studenten zullen wel dingen printen die inspelen op noden in de maatschappij. Er wordt onder meer gedacht aan ondersteuningen om drempels op straat rolstoeltoegankelijk te maken. Ook trappen op maat in de openbare ruimte kunnen, maar de technologie leent zich ook uitstekend voor eenmalige artistieke invullingen.”

LEES OOK. Imposante ge-3D-printe zonnebril is nieuwe blikvanger op Zilvermeer

Volgens Leen Beke van Thomas More zijn het niet alleen de studenten Bouw die in Kamp C de meerwaarde van 3D-betonprinten zullen ontdekken. “Het zijn ook toepassingen waar IT en elektromechanica nauw bij aansluiten. Thomas More en Kamp C zullen dankzij deze samenwerking nog meer baanbrekend zijn in beton.”

Een archiefbeeld van het geprinte huis op de site van Kamp C.© Kamp C

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners