Vier mannen opgepakt voor ontploffing bomauto in Noord-Ierland

© REUTERS

© AP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Noord-Ierse politie heeft zondag vier mannen opgepakt voor de vermoedelijke aanslag met een bomauto die zich zaterdagavond voordeed in de stad Derry/Londonderry. De politie wijst een republikeinse splintergroepering met de vinger. In politieke kringen wordt afwijzend gereageerd op een mogelijke heropleving van het Noord-Ierse conflict.

In Londonderry, de stad die Derry wordt genoemd door katholieken die gekant zijn tegen het Britse bestuur, was zaterdagavond voor het gerechtsgebouw een auto in vlammen opgegaan. De politie had even voordien een bommelding gekregen. Op videobeelden die de politie zondag op Twitter plaatste, is te zien hoe een man wegrent van een wagen voor het gerechtsgebouw. Even later loopt een groepje mensen langs, kort voordat het voertuig ontploft. Dat gebeurde iets na 20 uur lokale tijd. Niemand raakte gewond. De politie was net begonnen met de gebouwen in de omgeving te ontruimen. Honderden hotelgasten en kinderen in een jeugdlokaal moesten in veiligheid worden gebracht.

Assistent-hoofdcommissaris Mark Hamilton van de politie noemt de aanval “ongelooflijk roekeloos”. “Gelukkig zijn de aanvallers er niet in geslaagd om leden van de lokale gemeenschap te doden”, zegt hij.

De politie verdenkt Nieuw IRA, een afsplitsing van het IRA, achter de aanval te zitten. Volgens de speurders gaat het om “een kleine groepering die grotendeels niet representatief is”. Zondagochtend zijn twee twintigers opgepakt. Later op de dag werden nog een man van 34 jaar en één van 42 jaar opgepakt.

De vermoedelijke aanslag brengt het donkere verleden van Noord-Ierland weer naar boven. In politieke kringen werd zondag alvast afwijzend gereageerd. Volgens de Britse minister van Noord-Ierland Karen Bradley probeert men na twintig jaar vredesproces “de vooruitgang in Noord-Ierland te stoppen”. De voorzitter van de Noord-Ierse Unionisten, Arlene Foster, omschreef het incident als “een zinloze terreurdaad”. En ook Michelle O’Neill van de partij Sinn Fein veroordeelde de vermoedelijke aanslag. “Diegenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, hebben niets te bieden aan onze samenleving”, klonk het op Twitter.

Het Goedevrijdagakkoord van 1998 beëindigde tientallen jaren van sectair geweld in Noord-Ierland. Toch blijven er spanningen bestaan tussen de protestantse en katholieke gemeenschap. De brexitonderhandelingen, waarbij de mogelijkheid van een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek op tafel ligt, deden ongerustheid over nieuw geweld weer toenemen.

Sinds het vredesakkoord in 1998 zijn er alleen nog sporadisch geweldsincidenten. In 2013 eiste de splintergroepering New IRA een moord op een drugsdealer op in Londonderry.

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen