Luister naar

Somber kabinet oordeelt niet over geweld Israël

Nieuws
Het kabinet veroordeelt het optreden van het Israëlische leger aan de grens met Gaza vooralsnog niet. Eerst moet duidelijker worden wat er precies tijdens de Palestijnse protesten is gebeurd.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
maandag 16 april 2018 om 21:21

Den Haag

Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Tijdens Palestijnse protesten aan de grens van Gaza vielen tussen 30 maart en 6 april ten minste 27 doden, allen Palestijnen. Volgens Israël zijn er onder de doden tien leden van de terreurorganisatie Hamas. Organisaties in Gaza melden dat meer dan achthonderd mensen in het ziekenhuis behandeld moesten worden.

Het kabinet is ‘zeer bezorgd’ over het hoge aantal doden en gewonden. Ook vindt het kabinet – net als de Europese Unie (EU) – dat Israël wat uit te leggen heeft over de vraag of het geweld tegen de demonstranten proportioneel was. Toch gaat een veroordeling van de Israëlische actie Blok te ver. ‘Naar mening van het kabinet moeten de feiten echter eerst duidelijker worden, voordat een veroordeling van het Israëlisch optreden aan de orde is.’

In debatten over het Midden-Oostenconflict probeert het kabinet al jaren zo neutraal mogelijk te opereren. Ook nu.

Blok schrijft dat Nederland zowel aan de Israëli’s als de Palestijnen liet weten bezorgd te zijn over escalaties en hoge aantallen slachtoffers. Ook is er bij beide partijen aangedrongen op ‘noodzakelijke stappen om slachtoffers te voorkomen’. Israël moet alle schietpartijen onderzoeken. Maar: ‘Tegelijkertijd heeft Nederland eerdere incidenten waarbij Gazanen, soms gewapend, Israël binnendrongen, veroordeeld.’

somber

Later deze week debatteert de Tweede Kamer opnieuw over dit gevoelige thema. Blok is somber gestemd, schrijft hij in een andere brief aan het parlement. ‘Helaas moet geconstateerd worden dat de tweestatenoplossing steeds meer onder druk is komen te staan.’ En: ‘Er worden weinig positieve stappen gezet door beide partijen.’

Zo groeien de Israëlische nederzettingen hard. Sinds oktober vorig jaar zijn er concrete plannen voor 6742 nieuwe woningen gemaakt. Het aantal inwoners van de nederzettingen in betwist gebied is gegroeid met 3,4 procent, terwijl de Israëlische bevolking als geheel ‘slechts’ 1,8 procent groeide.

Het kabinet is principieel tegen het uitbreiden van de nederzettingen, schrijft Blok. Het probleem is echter dat Nederland en de EU hierin een belangrijke steun nagenoeg kwijt zijn: de Verenigde Staten. Want hoewel de regering-Trump Israël gewaarschuwd heeft terughoudend te zijn, ‘is de mate van kritiek merkbaar lager dan onder voorgaande Amerikaanse regeringen’.

dramatisch

Aan de andere kant zijn de Palestijnen tot op het bot verdeeld, analyseert de bewindsman. Hamas strijdt met harde hand tegen Israël, de Palestijnse Autoriteit heeft steeds minder aanhang onder de bevolking – maar kritiek wordt niet getolereerd. Israël en Egypte houden de grenzen gesloten voor Palestijnen. En na een periode van relatieve stilte schieten gewapende groepen weer vaker raketten naar Israël.

Dit alles zorgt voor een dramatische humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden, zoals Gaza. ‘De werkloosheid is nu 44 procent, onder de jeugd zelfs boven de 60 procent. Niet alleen hebben inwoners maar vijf uur per dag stroom, ook is het grondwater voor 95 procent ongeschikt voor menselijke consumptie. Nederland roept alle partijen op de belangen van de burgers voorop te stellen bij hun beleid ten aanzien van Gaza.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?