lonen

Voor het eerst salaris van meer dan 10 miljoen voor Belgische ceo’s

Ilham Kadri (rechts) mag het aan de grote klok hangen: zij is de best verdienende ceo van ons land.© belga

De best verdienende ceo van ons land heeft vorig jaar 17,3 miljoen euro opgestreken. Ilham Kadri, de vrouw die de touwtjes in handen had bij chemiereus Solvay, laat Tim Van Hauwermeiren van het biotechbedrijf Argenx achter zich. Die verdiende 10,75 miljoen. De ranglijst van hoogste vergoedingen voor ceo’s van Bel20-bedrijven wordt opgesteld door De Tijd.

Bron: De Tijd

Voor het eerst verdiende een ceo van een beursgenoteerd bedrijf in ons land meer dan 10 miljoen euro op jaarbasis. Niet één maar meteen twee ceo’s braken door het plafond van 10 miljoen, dat schrijft De Tijd.

Ilham Kadri was in 2023 de best verdienende ceo in de Bel20, de twintig belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in ons land. Nadat ze Solvay eind vorig jaar opsplitste in twee afzonderlijke beursgenoteerde bedrijven, Solvay en Syensqo, mocht ze een uitzonderlijke bonus van 12 miljoen euro in ontvangst nemen.

De traditionele chemieactiviteiten bleven bij Solvay, terwijl de nieuwe groeiactiviteiten onderdak vonden bij Syensqo. Kadri maakte de overstap naar dat laatste bedrijf, nadat ze de bonus in de wacht sleepte. Officieel omdat ze de opdeling die meer waarde moest creëren voor de aandeelhouders tot een goed einde had gebracht: vandaag zijn de twee bedrijven op de beurs samen bijna 500 miljoen euro meer waard dan Solvay voor de splitsing. Maar ook om haar aan boord te houden: andere grote groepen trokken aan haar mouw, weet De Tijd.

Die bonus kwam boven op haar ‘gewone’ remuneratie van 5,3 miljoen euro. Dat brengt haar totale pakket op 17,3 miljoen euro.

Nog een tweede ceo brak samen met haar voor het eerst door het plafond van tien miljoen: Tim Van Hauwermeiren, de topman van Argenx, verdiende vorig jaar 10,75 miljoen euro. Hij kon zijn vaste salaris van 590.000 euro aanvullen met een cashbonus van 553.000 euro en onder meer aandelenopties ter waarde van 7,6 miljoen.

De gemiddelde verloning van Belgische top-ceo’s was vorig jaar 3,29 miljoen, dat is meteen een kwart meer dan het jaar ervoor. Zonder de bonussen lag het gemiddelde voor topmannen en -vrouwen op 2,69 miljoen, dat is 56 keer zoveel als de gemiddelde Belgische werknemer, die goed is voor een bruto jaarloon van 47.600 euro.