© ThSt

1 / 4
thumbnail: null

Bekerclash KV Mechelen-Union eindigt op 0-0: op naar een thriller in return

Er wacht KV Mechelen komende dinsdag een bijzonder warme bekeravond in het Joseph Marienstadion. Malinwa kwam in de heenmatch van de halve finale niet verder dan een scoreloos gelijkspel tegen Union, ondanks een rode kaart voor de bezoekers vroeg in de tweede helft. Een Mechels eindoffensief bracht geen verlossing. Het zal volgende week in het Dudenpark moeten gebeuren.

Thomas Standaert

Bekerhelden worden nooit vergeten. Mocht het nog nodig zijn trakteerden de meer dan 14.000 Mechelse fans de spelers nog op laatste motiverend duwtje in de rug met een prachtige tifo waarop de laatste (en enige) bekerwinnaars van Malinwa uit 1987 stonden afgebeeld. Ode brengen aan hun laatste cuphelden ligt voor Union iets moeilijker. Hun laatste bekerglorie dateert van ... 105 jaar geleden.

KV ontsnapt voor rust

Union gaf meteen al een serieuze waarschuwing met Selemani die mocht uithalen op de rand van de zestien. Gelukkig voor KV was Verrips meteen bij de les. Union speelde alsof het niets te verliezen had en voetbalde bevrijd. KV kreeg de offensieve pionnen moeilijk in stelling en kwam rond de twintigste minuut voor de tweede keer goed weg toen scheidsrechter Van Driessche een doelpunt van Tau afkeurde voor zéér nipt buitenspel van de Zuid-Afrikaan. Gered door het haviksoog van grensrechter Kevin Monteny. Tien minuten later trof Tau opnieuw raak maar deze keer was het voorafgaande handspel al wat makkelijker te zien met het blote oog.

Een onherkenbaar Malinwa moest zijn meerdere erkennen in een fris voetballend Union en speelde zijn slechtste helft sinds de intrede van Wouter Vrancken. Op een eerste Mechelse kans was het wachten tot vijf minuten voor de rust. Op een corner van Kaya kopte De Camargo in de handen van Kristiansen. Wat later mocht Kaya het proberen op een vrije trap. De krul van de kapitein ging rakelings naast de paal.

Rood zorgt voor ommekeer

De tweede helft begon met een opsteker voor een zoekend KV Mechelen. Peyre was te laat met zijn tackle op Engvall en kreeg terecht zijn tweede gele kaart. Net voor de rust had de kapitein van Union zich al een eerste keer vergrepen aan de Zweed. Tegen tien man slaagde de thuisploeg er eindelijk wel in om zijn wil op te leggen en begon het aan een eerste belegering van het Brusselse doel.

Een knal van Storm zeilde net over de kruising, een voorzetschot van Schoofs vond niemand aan de tweede paal. In een tweede aanvalsgolf werd ook Kristiansen aan het werk gezet. De Noorse reservedoelman van Union hield even voor het uur Storm van de 1-0 na een knap hakje van De Camargo en stond even na het uur ook op de juiste plaats om invaller Tainmont, vrijgespeeld door Van Damme, van het openingsdoelpunt te houden.

Laatste offensief

De kansen gaven het KV-publiek moed en met Togui in plaats van De Camargo gooide Vrancken zijn laatste offensieve troef in de strijd. Het slotkwartier speelde zich bijna uitsluitend af op de helft van de weggedrukte bezoekers. Togui kwam nog het dichtste bij het verlossende doelpunt maar de Ivoriaan kopte naast.

In de vierde minuut van de extra tijd kreeg Van Driessche het hele stadion nog over zich heen voor vermeend handsspel in de zestien maar scoren lukte KV niet meer. Het zal volgende dinsdag in het Dudenpark moeten gebeuren. Een bekerfinale moet je nu eenmaal verdienen ...