Duitse kiezer pak enthousiaster dan in 2013

© AFP

Schulz ging stemmen in Würselen, nabij Aachen © REUTERS

Cem Ozdemir, een van kopstukken van de groene partij, ging in Berlijn stemmen. © AFP

© AP

© REUTERS

© Reuters

© AFP

© AP

Merkel bezocht op de laatste campagnedag een markt in Lauenburg © EPA-EFE

thumbnail: null
thumbnail: Schulz ging stemmen in Würselen, nabij Aachen
thumbnail: Cem Ozdemir, een van kopstukken van de groene partij, ging in Berlijn stemmen.
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: Merkel bezocht op de laatste campagnedag een markt in Lauenburg

De opkomst bij de Duitse parlementsverkiezingen lag zondag flink wat hoger dan bij de stembusgang in 2013.

Wle

De stembureaus gingen zondag open om 8 uur 's ochtends, en het laatste deed om 18 uur de deuren dicht. Onmiddellijk daarna kwamen de eerste prognoses naar buiten. Welke winnaar die zouden opleveren, leek al op voorhand vast te liggen: peilingen gaven Merkels christendemocratische CDU/CSU al maandenlang een straatlengte voorsprong op de sociaaldemocratische SPD van haar uitdager Martin Schulz.

De opkomst lag omstreeks 14 uur ongeveer op 41,1 procent van de kiesgerechtigden. Bij de parlementsverkiezingen van 2013 had op dat uur al 41,4 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht. Lange tijd leek de opkomst dus licht tegen te vallen.

Maar tegen de avond keerde het beeld om, onder meer met dank aan een recordaantal stemmen per post. Volgens Duitse media zijn in totaal 75,6 procent van de stemgerechtigde Duitsers naar de stembus getrokken. In 2013 was dat nog 71,5 procent.

Coalitie

Interessant wordt hoe de kaarten zullen geschud worden met het oog op de vorming van een nieuwe regeringscoalitie. Regeren met AfD wil niemand. Toch komt de partij als derde grootste uit deze verkiezingen., Er is ook weinig animo om met de extreemlinkse Die Linke in zee te gaan. Zo komt een situatie in het vooruitzicht waarbij de FDP en Die Grünen de rol van ‘kingmaker’ toebedeeld krijgen bij de onderhandelingen over de coalitievorming.

Als het van Merkel afhangt, werkt ze in haar vierde regering samen met de FDP. Als de peilingen correct zijn, halen CDU/CSU en FDP samen echter geen meerderheid. Dat doet de combinatie christendemocraten-groenen ook niet, zodat een zogenaamde Jamaica-coalitie (zwart-geel-groen) misschien een optie wordt. De onderhandelingen zullen dan wellicht een tijd aanslepen, want tussen FDP en Die Grünen is het water heel diep en de verwachting is ook dat de twee partijen hun huid duur zullen verkopen.