Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Piloten Brussels Airlines verwerpen akkoord tussen bonden en directie

Vliegtuigen van SN Brussels Airlines.Beeld REUTERS

Hoewel de piloten het voorstel rond werkdruk en verloning verwierpen, spreekt de directie van Brussels Airlines toch van "een belangrijke stap in de goede richting". Met 58 procent tegenstemmers werd het voorstel immers minder massaal afgewezen dan een eerder voorstel begin mei. Ook komen er voorlopig geen nieuwe stakingen.

Na twee stakingsdagen vorige maand, konden de piloten stemmen over het akkoord dat de bonden en de directie hadden bereikt. De onderhandelingen gingen onder meer over de werkdruk, het loon en het pensioen van de piloten. Hoewel de vakbonden met de directie een voorakkoord hadden bereikt, heeft een meerderheid van de piloten dat nu weggestemd. 

"De piloten hebben een heel duidelijk signaal gegeven. Er moeten verfijningen komen aan het voorstel." Dat zegt vakbondsman Paul Beukenhout (LBC-NVK) maandag, nadat is bekend geraakt dat 58 procent van de piloten van Brussels Airlines het voorstel rond werkdruk en verloning heeft weggestemd. Welke "verfijningen" de bonden verwachten, zeggen ze niet. Mogelijk zouden enkele maatregelen, zoals minder werkdruk en meer loon, sneller kunnen ingaan dan gepland. Beukenhout hoopt zo snel mogelijk weer rond de tafel te kunnen zitten met de directie.

'De piloten hebben een heel duidelijk signaal gegeven. Er moeten verfijningen komen aan het voorstel'
Paul Beukenhout, vakbondsman (LBC-NVK)

Ook de directie is over de nieuwe onderhandelingen positief gestemd. "We zien dat het resultaat van de stemming meer in evenwicht is dan voordien", reageert ze. Ditmaal stemde 58 procent van de piloten tegen, begin mei was dat 92 procent. Toen volgden twee stakingsdagen, nu is er van staken nog geen sprake. "Onze prioriteit is nu om de dialoog met onze sociale partners voort te zetten en verder in te gaan op de details van het voorstel. We blijven constructief samenwerken om tot een oplossing te komen", aldus nog de directie.

'Bal in het kamp van de directie'

De voorbije week spraken ruim 460 van de zowat 530 piloten van Brussels Airlines zich uit over het voorstel rond werkdruk en verloning. Achtenvijftig procent van hen verwierp het voorstel, 40 procent stemde voor en 2 procent onthield zich, maakten de vakbonden maandag bekend. Hoewel het voorstel werd weggestemd, gebeurde dat niet zo massaal als in begin mei. Toen sprak 92 procent van de piloten zich uit tegen een eerder voorstel. Bovendien stemden er nu meer piloten dan toen. Het gaat dus de goede richting uit, ziet ook Filip Lemberechts (ACLVB). "Er zijn stappen gezet, maar de bal ligt nu weer in het kamp van de directie", zegt hij. Er komen voorlopig dus geen nieuwe stakingen, maar de aanzegging wordt niet ingetrokken, laat Buekenhout nog weten.

De piloten maken zich ook zorgen over de integratie van Brussels Airlines in de Duitse maatschappij Eurowings. Op 9 juli zou de CEO van Eurowings, Thorsten Dirks, daarover een strategische visie voorstellen.