Tijdens de achtervolging kwam het tot een crash op de Brusselse Ring, ter hoogte van Anderlecht.© rr

Politie Rivierenland klist drugskoeriers na achtervolging tot in Anderlecht: “Snelheden van meer dan 200 kilometer per uur”

Mechelen -

Een team van de politiezone Rivierenland heeft na een dolle achtervolging twee Franse drugskoeriers kunnen arresteren. De achtervolging was in Mechelen begonnen en stopte pas in Anderlecht nadat de verdachten betrokken waren geraakt bij een aanrijding.

Theo Derkinderen

De feiten speelden zich dinsdag in de vooravond af. Toen kreeg de politie een melding dat er een auto met Duitse nummerplaten na een achtervolging in Nederland ons land was binnengereden. “Uit de analyse van de ANPR-camera’s bleek dat het bewuste voertuig het grondgebied van de politiezone Rivierenland naderde. Uiteraard keken wij uit naar de auto in kwestie en een ILR-team (Intelligence Response Team, red.) van onze politiezone kreeg het voertuig ook in de mot op de E19 richting Brussel”, doet politiewoordvoerder Dirk Van de Sande het relaas. “Onze mensen hebben de auto in kwestie achternagereden en merkten dat de bestuurder een gevaarlijk manoeuvre uitvoerde vlak voor de Brusselse Ring. Eerst maakte de chauffeur aanstalten om richting Namen te rijden, maar hij besliste in laatste instantie toch om de afrit naar Charleroi te nemen.”

Over pechstrook

Op dat ogenblik vond de achtervolgende politieploeg het welletjes en besliste om de blauwe zwaailichten en sirene in werking te zetten met de bedoeling om de auto te doen stoppen. “Wanneer de bestuurder dat merkte, voerde hij onmiddellijk zijn snelheid op en maakte zelfs gebruik van de pechstrook om te vluchten. De man bleef een heel eind over de pechstrook rijden en slalomde ook tussen de andere auto’s op de snelweg. Onze ploeg stelde vast dat er snelheden van meer dan 200 kilometer per uur werden gehaald.”

Op de Ring in Anderlecht kwam de vluchtende wagen in aanrijding met twee andere weggebruikers. Er werd nog gepoogd om opnieuw de vlucht te nemen, maar de politie slaagde erin om de bestuurder te arresteren. “De passagier sloot zich vervolgens op in de auto en kon pas gearresteerd worden nadat we een raampje van de wagen hadden ingeslagen.”

Het was een ILR-team van politiezone Rivierenland die de twee drugskoeriers achtervolgde en kon arresteren.© Stijn Van de Sande

Bij de arrestatie gedroegen de twee Fransen zich weerspannig. Een van hen en de bestuurders van de twee aangereden auto’s raakten bij de feiten lichtgewond.

Drugs en geld

De twee verdachten zijn broers van 42 en 45. “In hun auto troffen we 1.000 xtc-pillen, 200 gram cannabis en 3 kilogram van een wit poeder aan. Daarnaast hadden ze ook een aanzienlijke geldsom bij zich. Er wordt onderzocht welke stof het witte poeder precies is. Het geld, de auto en de drugs zijn in opdracht van het parket in beslag genomen.”

Meer dan waarschijnlijk gaat het om drugskoeriers die de verdovende middelen in Nederland hadden aangeschaft en daarmee onderweg waren naar Frankrijk.

Donderdag werden de twee Fransen voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Brussel. Die besliste om hen aan te houden als dader of mededader voor het invoeren of bezitten van verdovende middelen, het opzettelijk hinderen van het verkeer en voor deelname aan een criminele organisatie. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen