Oekraïne

Russen openen nieuwe frontlinie met aanval op Charkov

Russische troepen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag de noordoostelijke regio Charkov aangevallen en zo een nieuwe frontlinie geopend. Kiev stuurt versterking, Rusland zou tot 10 kilometer ver in Oekraïne willen oprukken.

Yumi Demeyere
Bron: Reuters, AP

De Russische troepen vielen donderdagnacht de noordoostelijke Oekraïense regio Charkov aan. Drie huizen vlogen in brand, drie mensen raakten gewond. Met hun pantservoertuigen probeerden de Russen door de Oekraïense defensie te breken. Tot dan zonder succes, meldde het Oekraïense ministerie van Defensie vrijdagmiddag, maar de gevechten gaan door.

Hoewel het Russische offensief zich al maandenlang toespitst op de regio Donetsk, bouwen de Russen hun troepen ook op in de buurt van Charkov. De grote aanval op de regio opent een nieuw front, meer dan twee jaar na de grootschalige invasie.

Vrijdagmiddag waren de Russische troepen zo’n één kilometer opgeschoven richting het noordoosten van Charkov in de buurt van Vovtsjansk, zei een hooggeplaatste militaire bron tegen het persbureau Reuters. Volgens dezelfde bron zou het Russische leger van plan zijn om 10 kilometer op te rukken in de regio. Kiev stuurde versterking naar het gebied.

Bufferzone

In Vovtsjansk, dat zo’n 17.000 inwoners telt, is een evacuatie op til. Volgens de persagentschappen werd het dorp “massaal” beschoten en belegerd.

Vovtsjansk aanvallen is strategisch interessant voor Rusland, schrijven analisten van het persbureau Associated Press, omdat de Russische troepen zo een bufferzone afbakenen. In maart zei de Russische president Poetin al dat hij een bufferzone wou creëren in de regio om zijn troepen beter te beschermen tegen de Oekraïense aanvallen op Belgorod en andere grensregio’s. Sindsdien werd Charkov, dat bijzonder kwetsbaar gelegen is net bij Rusland, al verschillende keren getroffen door grote luchtaanvallen op de energie-infrastructuur.

Chaos is goud

Hoewel Rusland de stad Charkov waarschijnlijk niet kan veroveren, zou het Oekraïne kunnen dwingen meer troepen naar de regio te sturen. Daardoor worden andere gebieden kwetsbaarder voor aanvallen, volgens AP. Ook de evacuatie van Vovtsjansk creëert chaos en verwarring, die goud waard zijn voor de Russische troepen.

Oekraïne verjoeg de Russische troepen uit het grootste deel van de regio Charkov in 2022, het eerste jaar van de oorlog. Maar nu zijn de Russische troepen opnieuw in het offensief en rukken ze langzaam op in de zuidelijker gelegen regio Donetsk.